Terence Blanchard

Alles onder controle, strakke hardbop

Terence Blanchard is een fantastisch trompettist en bandleider en een zeer succesvol componist van talloze filmsoundtracks en theaterproducties. Sinds Blanchard in 1980 begon bij het orkest van Lionel Hampton en daarna bij Art Blakey en de Jazz Messengers (als vervanger van Wynton Marsalis), heeft hij zich onuitwisbaar op de kaart gezet in de jazz.

https://soundcloud.com/bluenoterecords/terence-blanchard-magnetic

Deze maand is hij met zijn quintet in Nederland: 15-5-14 LantarenVenster, Rotterdam en 22-5-14 Bimhuis, Amsterdam 
Terence Blanchard – trompet, Brice Winston-  tenorsax, Fabian Almazan – piano, Joshua Crumbly bas, Kendrick Scott – drums
Blanchard staat bekend als een straight-ahead-jazz speler in de hardbop traditie, uiterst gecontroleerd qua spel en embouchure. Maar als filmcomponist is hij nog wel het meest bekend geworden: hij componeerde de soundtracks voor alle films van Spike Lee sinds 1991. Zijn trompet is te horen op bijna vijftig filmmuziekalbums.
Muziek voor Spike Lee’s film Malcolm X – interview en een jazzversie van het thema v.a. 9:30 minuut

Daarnaast won hij meerdere Grammies, viert succes met zijn album Magnetic op Blue Note (2013) en overtuigde in datzelfde jaar ook met zijn jazz-opera The Champion.
Hij speelde uiteraard met velen, o.a. jazzvocalisten Diana Krall, Jane Monheit, Dianne Reeves en Cassandra Wilson en pianist McCoy Tyner.

Sinds 2000 is Blanchard artistiek directeur bij het Thelonious Monk Institute of Jazz. Met ingang van augustus 2011 werd hij benoemd tot artistiek directeur van het Henry Mancini Institute aan de Universiteit van Miami Frost School of Music.

ENGLISH VERSION
Everything under control, tight hardbop

Terence Blanchard is a great trumpeter and bandleader and a very successful composer of numerous film soundtracks and theatermusic. Since Blanchard started in 1980 with the Lionel Hampton Orchestra and shortly after that with Art Blakey and the Jazz Messengers, he has indelibly put himself on the map in jazz. This month, he and his quintet play in theNetherlands: 15-5-14 LantarenVenster, Rotterdam and 22-5-14 Bimhuis, Amsterdam
Terence Blanchard – trumpet, Brice Winston – tenor sax, Fabian Almazan – piano, Joshua Crumbly bass, Kendrick Scott – drums
Terence_BlanchardBlanchard is known as a straight -ahead jazz player in the hard bop tradition, has his playing and embouchure under control. But as a film composer, he is still best known: he composed the soundtracks for all the films of Spike Lee since 1991. His trumpet can be heard on nearly fifty soundtrack albums.
He also won several Grammys; his album Magnetic Blue Note (2013) is very succesfull and he convinced everybody in the same year with his jazz opera The Champion
Of course he played with many, including jazz vocalists Diana Krall, Jane Monheit, Dianne Reeves and Cassandra Wilson and pianist McCoy Tyner.
Since 2000, Blanchard is artistic director of the Thelonious Monk Institute of Jazz. As of August 2011 he was appointed artistic director of the Henry Mancini Institute at the University of Miami Frost School of Music.