Mathias Eick Quintet

Postrock-spacejazz; ambient, expressief en dynamisch

De Noorse trompettist Mathias Eick was onlangs in Nederland met het progressieve Noorse gezelschap Jaga Jazzist, maar komt nu spelen met zijn eigen quintet.
19 februari LantarenVenster Rotterdam, 20-2 STORM! festival, Oostende (B), 21-2 North Sea Jazz club Amsterdam, 22-2 TivoliVredenburg Utrecht
Zijn muziek?: nu-jazz, postrockjazz en ambient.

Hij heeft een fluwelen klank op zijn trompet en kiest zijn noten zorgvuldig. daarmee treedt hij in de voetsporen van trompettisten Nils Petter Molvaer, Arve Henriksen, Erik Truffaz en Miles Davis in diens elektrische periode.
Zoals vele musici uit Noorwegen (en andere Scandinavische landen) is ook hij goed in het creëren van muzikale landschappen. Soms verstild, lyrisch, ambient, met gebruik van electronica– maar tegenwoordig is zijn muziek soms meer postrock-spacejazz.

Eick maakte in de afgelopen jaren een paar sterke albums bij het gerenommeerde label ECM. Als je daar je muziek mag uitbrengen, dan is zeker dat het goed klinkt én dat het sfeervolle muziek is.

Eick is een alleskunner. Hij speelt niet alleen trompet, maar ook gitaar, bas en vibrafoon. Hij groeide op met muziek van trompethelden als Miles Davis, Chet Baker en Dizzy Gillespie, maar put ook uit andere (pop)muzikale bronnen (Sting, Elton John en Joni Mitchell)
Twee drummers in zijn band! Ze spelen  nauwgezet strak samen. 
Mathias Eick – trompet, 
Erlen Slettevoll – piano, Fender Rhodes, 
Rune Neergard – bas
, Olaf Olse en Torstein Lofthus – drums
Mathias werd snel opgenomen in de Noorse jazzscene en speelde samen met Chick Corea in het Trondhem Jazz Orchestra; later volgden Pat Metheny en Jon Balke. Een aantal prijzen vielen hem al ten deel. Hij werd bekend met Jaga Jazzist (Avantgarde meets toegankelijk, met nu-jazz, experimentele rock en electronica) en was trompettist van singer songwriter Thomas Dybdahl. Maar sinds hij in 2008 werd getekend door het befaamde platenlabel ECM is Mathias Eick een van de smaakmakers van een nieuwe generatie Europese top jazz artiesten. Hij stond al twee keer geprogrammeerd op het North Sea Jazz Festival.

ENGLISH
postrock-space jazz; expressive and dynamic

Norwegian trumpeter Mathias Eick recently played in the Netherlands with the progressive Norwegian group Jaga Jazzist, but wil be playing with his own quintet now.
19 februari LantarenVenster Rotterdam, 20-2 STORM! festival, Oostende (B), 21-2 North Sea Jazz club Amsterdam, 22-2 TivoliVredenburg Utrecht
His music?: nu-jazz, post rock jazz and ambient.

A velvet sound on his trumpet and carefully selected notes: in this he follows in the footsteps of trumpeter Nils Petter Molvaer, Arve Henriksen, Erik Truffaz and Miles Davis in his electric period. Like many musicians from Norway (and other Nordic countries) he is also good at creating musical landscapes. Sometimes calm, lyrical, ambient, using electronics and sometimes post-rock spacejazz.

MathiasEick450Eick released a few strong albums at the renowned label ECM in recent years. If you’re allowed to release your music at ECM, then it certainly sounds good and it’s atmospheric music.

Mathias Eick is an all-rounder. He not only plays trumpet, but also the guitar, bass and vibraphone. He grew up with music of trumpet heroes Miles Davis, Chet Baker and Dizzy Gillespie, but also draws from other (pop) music sources (Sting, Elton John and Joni Mitchell)
Two drummers in his band! They play together tight. 
Mathias Eick – trumpet, Erlenmeyer Slettevoll – piano, Fender Rhodes, Rune Neergard – bass, Olaf Olsen – drums, Torstein Lofthus – drums
Mathias was quickly incorporated into the Norwegian jazz scene and played with Chick Corea in Trondhem Jazz Orchestra; later on with Pat Metheny and Jon Balke. He was awarded several prizes. He became known with Jaga Jazzist (Avantgarde meets Accessible, nu-jazz, experimental rock and electronica) and was the trumpetplayer in the band of singer songwriter Thomas Dybdahl. Since he was signed by the renowned record label ECM in 2008 Mathias Eick is one of the trendsetters of a new generation of top European jazz artists. He played twice at the North Sea Jazz Festival.