Chris Speed

Scroll down for english version

Chris Speed is het niet te doen om een sterrenstatus, hij is niet iemand met een groot ego: veel meer is hij gefocused op het geluid van een groep-als-geheel. Sterker nog, hij omringt zich vaak met collega’s die meer de aandacht trekken dan hij zelf. Hij heeft een mooie ronde toon, en is opvallend genoeg iemand die vaak zacht speelt, en toch opvalt binnen het muzikale geheel.

Speed is een klarinettist en saxofonist die alle stijlen aankan, van klezmer tot avant-jazz, met een voorkeur voor de vrijere vormen van jazz & impro.
Als blazer gebruikt hij uitgebreide technieken op zowel clarinet als tenorsax, altijd op zoek naar nieuwe klanken en mogelijkheden.
Op 31 januari 2016 speelt hij in het Bimhuis in Amsterdam (16:00) met zijn trio met contrabassist Chris Tordini en drummer Dave King (The Bad Plus).
Transparant, opgewekt, messcherp: zo is de muziek elders al omschreven.

Chris Speed bewijst zich al decennialang als een saxofonist die alle stijlen aankan, van klezmer tot avant-jazz. Drummer Dave King is even veelzijdig: met het bekende pianotrio The Bad Plus worden al bijna 20 jaar de grenzen tussen pop en jazz beslecht en de rolverdeling tussen de instrumenten overhoop gegooid. Zoals veel amerikaanse jazzmusici zijn het vakmannen, die hun respect voor de jazztraditie combineren met de ambitie om de muziek vooruit te brengen. Met contrabastalent Chris Tordini bouwden ze een eigen repertoire op met eigen composities naast stukken van Ornette Coleman en John Coltrane.

Chris Speed (afkomstig uit Seattle, wonend in Brooklyn) is éen van de belangrijkste figuren in de dynamische jazz/improv scene in New York. Hij is saxofonist en klarinettist, bandleider van zijn trio, Endangered Blood, Yeah No, Pachora en The Clarinets (met Anthony Burr, Oscar Noriega en Chris Speed. Dit trio richt zich op mooie, geïmproviseerde ambient muziek met alleen 3 klarinetten)

Yeah No: met bassist Skuli Sverrisson, drummer Jim Black, trompettist Cuong Vu

Endangered Blood: Oscar Noriega – sax, Trevor Dunn – bas en Jim Black – drums.
Dit jazzquartet uit Brooklyn begon als benfiet-band voor een zieke vriend, maar ontdekte als het ware zijn eigen potentieel. De muziek put uit postbop, 20e eeuwse chromatische muziek, swingen begrafenismuziek uit New Orleans en andere intelligente gruizigheid.

Eind jaren ’80 brak hij door met Human Feel, all-star energieke avantjazz met Kurt Rosenwinkel – gitaar, Andrew d’Angelo – altsax, Jim Black – drums

Pachora, dat jazz combineerde met volksmuziektradities uit Oost Europa en het Midden Oosten (Chris Speed clarinet, Brad Shepik tambura/guitar, Skuli Sverrisson bass/electronics, Jim Black drums)

Speed begon zijn carrière in de band Bloodcount van saxofonist Tim Berne. Vervolgens speelde hij met Dave Douglas, Myra Melford, John Zorn, Jim Black, Mark Dresser, Taborn Craig, Mary Halvorson, Brad Shepik, John Hollenbeck’s Claudia Quintet.
In 2006 richtte hij het onafhankelijk platenlabel Skirl Records op, bedoeld om het werk van de progressieve jazzmusici in Brooklyn te documenteren.

Chris Speed – clarinet, Jamie Saft – keys, Ben Perowski – drums:

Chris Tordini is gewild bassist in de scene van New York; hij speelde oa met Greg Osby, Steve Lehman, Jim Black, Andrew D’Angelo, Yaron Herman, John Hollenbeck, Kris Davis.

En Dave King is nu het bekendst uit pianotrio the Bad Plus ( dat over de hele wereld zowel jazz- als rockpubliek aan zich weet te binden), maar viel ook op in bands en projecten van Bill Frisell, Tim Berne, Dewey Redman, Joshua Redman, Craig Taborn, Mark Turner, Joe Lovano. Ook heeft hij zijn eigen Dave King Trucking Company.

 

ENGLISH

Chris Speed is not striving for stardom, he is not someone with a big ego: much more he is focused on the sound of a group-as-a whole. In fact, he often surrounds himself with colleagues who attract more attention than he himself. He has a nice round tone, and remarkably enough he’s someone who often plays soft, yet striking in the musical whole.
Speed is a clarinetist and saxophonist who can handle all styles, from avant-klezmer to jazz, with a preference for the freer forms of jazz and improv. He employs elaborate techniques on both clarinet and tenor sax, always looking for new sounds and possibilities. 


chris speed trio
On January 31, 2016 he will perform with his trio at the Bimhuis in Amsterdam (16:00), with bassist Chris Tordini and drummer Dave King (The Bad Plus). 
‘Transparent, cheerful, razor-sharp’, the music has been described elsewhere.

For decades now Chris Speed proved himself a saxophonist that can handle all styles, from avant-klezmer to jazz. Drummer Dave King is equally versatile: with the famous piano trio The Bad Plus  (overthrowing the boundaries between pop and jazz for almost 20 years, and turning the tables between the instruments). Like many American jazz musicians they are craftsmen who combine their respect for jazz tradition with the ambition to push the music forward. 
With bass talent Chris Tordini this trio built its own repertoire with originals alongside pieces by Ornette Coleman and John Coltrane.
Chris Speed (coming from Seattle, living in Brooklyn) is one of the key figures in the dynamic jazz / improv scene in New York. He is a saxophonist and clarinetist, band leader of his trio; Endangered Blood; Yeah No; Pachora and The Clarinets, a trio that creates acoustic ambient music of grace and beauty, redefining the clarinet in improvised/new music.
Jazz quartet Endangered Blood started as a charity band for an ill friend, but discovered their was more potential to it. The music draws from post bop, 20th century chromatic music, swinging funeral music from New Orleans and other intelligent gritty-ness.
Pachora combines jazz with East European, Mediterranian and Middle East folkmusic (with Brad Shepik tambura/guitar, Skuli Sverrisson bass/electronics, Jim Black drums)

He broke through in the late 80-ies with Human Feel, all-star energetic avnatjazz-band with super talents Kurt Rosenwinkel, Jim Black and Andrew D’Angelo.
He began his career in the band Blood Count of saxophonist Tim Berne.
Afther that he played with Dave Douglas, Myra Melford, John Zorn, Jim Black, Mark Dresser, Taborn Craig, Mary Halvorson, Brad Shepik, John Hollenbeck’s Claudia Quintet.
In 2006 he founded the independent label Skirl Records, intended to document the work of progressive jazz musicians in Brooklyn.

Chris Tordini is a sought after bassist in the  New York scene of. He played with Greg Osby, Steve Lehman, Jim Black, Andrew D’Angelo, Yaron Herman, John Hollenbeck, Kris Davis.

And Dave King is best known from piano trio The Bad Plus (committing both jazz and rock audiences all over the world), but also stood out in bands and projects of Bill Frisell, Tim Berne, Dewey Redman, Joshua Redman Craig Taborn, Mark Turner, Joe Lovano. He also has his own Dave King Trucking Company.