Ziv Taubenfeld

Scroll down for English Version

Swing & abstractie

Ziv Taubenfeld improviseert heel speels. Hij gebruikt zijn basklarinet als een enigszins lichtvoetig instrument, evenwel zonder de diepe klank ervan te mijden. Bij hem klinkt alles makkelijk en helder.

Op 28 september krijgt deze avontuurlijke basklarinettist/componist Carte Blanche om een concertavond te vullen in het Bimhuis.
 Hij gaat dat doen met zijn akoestische trio Bones en met de band Plots, met gevestigde Nederlandse jazzmusici.
Het Bimhuis geeft regelmatig carte blanche aan opvallende performers met een voorliefde voor improvisatie. Dit keer is de beurt aan Ziv Taubenfeld. Musici als Oene van Geel, Bram Stadhouders, Harmen Fraanje, Ava Mendoza, Alexander Hawkins en Hamid Drake gingen hem voor.
Begin dit jaar maakte Ziv Taubenfeld grote indruk met het debuutalbum van het akoestische trio Bones (Leo Records, een label dat zichzelf definieert als Music for the Inquiring Mind and the Passionate Heart). 
Voor Bones componeert hij heldere, transparante muziek waarin swing en abstractie elkaar overlappen. Met een bezetting van basklarinet, contrabas en drums  zit er veel ruimte in de muziek, en ook veel dynamische reikwijdte en contrast. Het album werd opgenomen in een intieme huiskamer tijdens een Nederlandse tour. In Bones speelt Ziv met jeugdvrienden uit zijn geboorteland Israël: Shay Hazan – bas, Nir Sabag – drums

Naast Bones presenteert hij Plots, een band met bekende Nederlandse jazzmusici. 
In Plots wordt op een song-achtige manier geïmproviseerd.
 Met Ziv Taubenfeld – basklarinet, Joost Buis – trombone, Frank van Bommel – piano, Wim Janssen – drums, Kurt Rosenwinkel – gitaar, Dario Deidda – bas, Gregory Hutchinson – drums (Nieuwe band, dus hier zijn nog geen video’s van)

Overigens maakt hij niet alleen vrije improvisatiemuziek. Hij speelt ook oa in de punkrockjazz groep Kuhn Fu, een kwartet met musici uit Turkije, Duitsland, Israel en Servië.

Ziv Taubenfeld werd opgeleid als klassiek klarinettist in Karmiël, Israël, waar hij gefascineerd raakte door de diepe klankkleur van de basklarinet. In Nederland studeerde hij bij Michael Moore op het Conservatorium in Groningen en werd later actief in de Amsterdamse jazz- en improvisatiescene.

In 2013 won hij in Groningen de Northern European Jazz Talent Contest. Hij was de beste van zes finalisten afkomstig van conservatoria uit Duitsland, Denemarken, Rusland, Estland, Zweden en Groningen. De jury was onder de indruk van de manier waarop Taubenfeld de grenzen van zijn ongebruikelijke instrument opzocht.

ENGLISH
Swing & abstraction

Ziv Taubenfeld improvises in a very playful way. He uses his bass clarinet as a somewhat lighthearted instrument, without avoiding the deep sound of it. With him everything sounds easy and clear. 
On September 28 this adventurous bass clarinettist/composer gets Carte Blanche to fill an concert at the Bimhuis. He will do so with his acoustic trio BONES and the band PLOTS, with renowed Dutch jazz musicians. Bimhuis regularly gives carte blanche to performers with a penchant for improvisation. This time it is the turn of Ziv Taubenfeld. Musicians like Oene van Geel, Bram Stadhouders, Harmen Fraanje, Ava Mendoza, Alexander Hawkins and Hamid Drake preceded him. Early this year Ziv Taubenfeld made a big impression with the debut of the acoustic trio Bones (Leo Records, a label that defines itself as Music for the Inquiring Mind and the Passionate Heart). 
For Bones he composes clear, transparent music where swing and abstraction overlap. With an line-up of bass clarinet, double bass and drums there is plenty of space in the music, and a lot of dynamic range and contrast. The album was recorded in an intimate living room during a Dutch tour. In Bones Ziv plays with childhood friends from his native Israel Shay Hazan – bass, Nir Sabag – drums
Next to Bones he presents PLOTS, a band with famous Dutch jazz musicians. PLOTS improvises in a song-like manner. With Ziv Taubenfeld – bass clarinet, Joost Buis – trombone, Frank van Bommel – piano, Wim Janssen – drums, Kurt Rosenwinkel – guitar, Dario Deidda – bass, Gregory Hutchinson – drums

ziv-taubenfeld
Free improvising is not the only thing in Taubenfelds muscial world. He also plays in the punkrockjazz group Kuhn Fu, a quartet with musicians from Turkey, Germany, Israel and Serbia.


Ziv Taubenfeld was trained as a classical clarinetist in Karmiel, Israel, where he became fascinated by the deep timbre of the bass clarinet. In the Netherlands he studied with Michael Moore at the Conservatory in Groningen and later became active in the Amsterdam jazz and improvisation scene. In 2013 he won the Northern European Jazz Talent Contest in Groningen. He was the best of six finalists from conservatories in Germany, Denmark, Russia, Estonia, Sweden and Groningen. The jury was impressed by the way Taubenfeld sought out the limits of his unusual instrument.