Alex Simu

Scroll down for English version

Alex Simu speelt prachtig klarinet. Dat moet hier als eerste gemeld worden. De van oorsprong Roemeense karinettist/saxofonist heeft een hele mooie warme, zachte, melancholieke sound en speelt daar hele mooie stukken en solo’s mee.

Dat doet hij in verschillende ensembles, waaronder het succesvolle Arifa, dat nieuw licht werpt op eeuwenoude muziek uit het Midden-Oosten en de Balkan.
(Op deze site is een blog over Arifa te vinden, zie HIER).

Met zijn jazzkwintet richt hij zijn blik opnieuw naar het Oosten, in het bijzonder zijn geboortestad Boekarest.
 Simu speelt met jazzmusici uit zijn huidige woonplaats Amsterdam, die allemaal uitblinken op twee  verschillende instrumenten. Een pianist die de accordeon erbij pakt of een drummer die uitblinkt op klassieke cello: het kan allemaal in het kwintet van Alex Simu.
Alex Simu – klarinet/tenorsax/viola da gamba, George Dumitriu – gitaar/(alt)viool, Franz von Chossy – piano/accordeon, Jörg Brinkman – cello/basgitaar, Kristijan Krajncan – cello/drums.
Het kwintet is te horen op 11 mei in het Bimhuis in Amsterdam

.

Ook componeert Simu regelmatig filmsoundtracks, vaak met behulp van elektronica. Met de muziek voor ‘Beyond Sleep’, gebaseerd op de roman ‘Nooit Meer Slapen’ van W.F. Hermans, sleepte hij een gouden kalf in de wacht tijdens het Nederlands Film Festival in Utrecht.
‘Heel bijzonder is ook de soundscape: de muziek van Alex Simu gaat een welhaast organische verbinding aan met rollende stenen, zoemende muggen en andere, soms moeilijk benoembare geluiden’, zo stond in NRC, over de film Beyond Sleep.

Alex Simu werd geboren in Boekarest, studeerde aan het Conservatorium van Amsterdam en de Manhattan School of Music in New York. Hij is actief in de jazz en wereldmuziekscene sinds 1999; tourde over de hele wereld, en speelde met oa Alvin Queen, Brian Lynch, Sjahin During, Benny Golson, Naseer Shamma, Ghalia Benali, Arto Tuncboyaciyan en Fra Fra Sound.

 

ENGLISH

Alex Simu plays beautifully on the clarinet. That should be reported here first.
The clarinettist/saxophonist of Romanian origin has a beautiful warm, soft, melancholic sound and plays very beautiful pieces and solos with it.
He does this in various ensembles, including the successful Arifa, an ensemble that sheds new light on ancient music from the Middle East and the Balkans. (On this site you can find a blog about Arifa: HERE).
With his jazz quintet he directs his gaze back to the East, especially his hometown of Bucharest. Simu plays with jazz musicians from his current residence Amsterdam, which all excel in two different instruments. A pianist who grabs the accordion or a drummer who also excels in classical cello: it’s all happening in the quintet of Alex Simu.
Alex Simu – clarinet/tenor sax/viola da gamba, George Dumitriu – guitar/(alt) violin, Franz von Chossy – piano/accordion, Jörg Brinkman – cello/bass guitar, Kristijan Krajncan – cello/drums.
The quintet will perform on May 11 at the Bimhuis in AmsterdamSimu also regularly composes film soundtracks, often using electronics. With the music for “Beyond Trail ‘, based on the novel ‘Nooit Meer Slapen’ (which means Never Sleep Again) by W. F. Hermans, he won a Gouden Kalf (golden calf) at the Dutch Film Festival in Utrecht.
“Very special is the soundscape: the music of Alex Simu is an almost organic compound with rolling stones, buzzing mosquitoes and other, sometimes indescribable noises”, it said in NRC, about this film.

Alex Simu was born in Bucharest, studied at the Amsterdam Conservatory and the Manhattan School of Music in New York. He is active in the jazz and world music scene since 1999; toured the world and played with such Alvin Queen, Brian Lynch, Sjahin During, Benny Golson, Naseer Shamma, Ghalia Benali, Arto Tuncboyaciyan and Fra Fra Sound.