DASH!

Back to basics-freefunk

Rietblazer Maarten Ornstein heeft de omvang van zijn ensemble DASH! flink teruggebracht. 
Was het vroeger nog een groot ensemble met 4 zangeressen, nu is het een trio. 
Back to basics? ‘Lowpass Heroes’ heet het nieuwe album van DASH!, dat onlangs – alleen digitaal – werd uitgebracht. Desondanks hoort er wel een soort ‘hoesontwerpje’ bij. Omdat een release mét een mooi plaatje erbij nu eenmaal toch leuker is dan zonder. Hieronder vind je audio en video van Lowpass Heroes.


Eclectische free-funk is het in elk geval nog steeds. Met roots in jazz, blues, funk en hedendaagse muziek en met een aantal etnische invloeden. 
Bassist Alex Oele en drummer Eric Hoeke zijn een stevige ritmesektie. Ook Ornstein speelt stevig  en maakt veelvuldig gebruik van effecten op zijn sax.

In het swingende funky nummer Only Tony speelt hij basclarinet, laag en grommend of hoog en gierend. Leuke impro! (in de video hieronder speelt DASH! hetzelfde nummer, maar nu met tenorsax)

DASH! speelt een maandelijks concert in Splendor – het nieuw, door musici opgerichte en bestierde podium in Amsterdam. Steeds met gasten:
5 November met Yuri Gagarin
3 December met Michael Moore en Michiel van Dijk
7 Januari met Pauni Trio
4 Maart met Anton Goudsmit
1 April TBA
6 Mei met Sunna Gunnlaugs (uit IJsland)

Maarten Ornstein speelt tenor- en sopraansax, klarinet en basklarinet. Bij gelegenheid ook tarogato, elektrische saxofoon, MPC en laptops. Hij is tevens componist en arrangeur. Hij leidt het free-funk ensemble DASH! en treedt op als solist. Daarnaast speelt hij o.a. met bassist Tony Overwater in trio Jungle Boldie en met performance poet Jeannine Valeriano.
Ornstein componeert ook voor theater- en dansvoorstellingen en ensembles in de hedendaagse muziek. Bijvoorbeeld: het Calefax Riet Quintet, Ties Mellema, Koor Nieuwe Muziek Amsterdam, Xenia Meijer, het Metropole Orkest, New Cool Collective Big Band, Orkater, Anouk van Dijk DC, Jazz Orchestra of the Concertgebouw.

 

ENGLISH VERSION

Reed player Maarten Ornstein not long ago reduced the size of his ensemble DASH! significantly. 
It used to be a large ensemble with four singers. Now it is a trio. 
Back to basics? “Lowpass Heroes” – the new album by DASH- was released recently.  A digital release only.
Eclectic free-funk it still is. With roots in jazz, blues, funk and contemporary music and a number of ethnic influences. Alex Oele bassist and drummer Eric Hoeke are a solid rhythm section. Ornstein also plays firm and makes heavy use of effects on his sax.
In the swinging funky song ‘Only Tony’ he plays the bass clarinet, low and growling or high and shrieking in a great improvisation! (in one of the video’s above  DASH! plays the same song with tenor sax)

Maarten-Ornstein-03_300Maarten Ornstein plays tenor- and soprano saxophone, clarinet and bass clarinet. On occasion he plays tarogato, electric saxophone, MPC and laptop computers. He is also a composer and arranger. He leads the avantgarde funk ensemble DASH! and performs as a soloist.  Next to that he plays with bassplayer Tony Overwater in trio Jungle Boldie and with performance poet Jeannine Valeriano.
Maarten Ornstein composes for theatre and dance-performances as well, a.o.:  Calefax Reed Quintet, Ties Mellema, Koor Nieuwe Muziek Amsterdam, Xenia Meijer, the Metropole Orchestra, New Cool Collective Big Band, Orkater Theatre Company, Anouk van Dijk DC, Jazz Orchestra of the Concertgebouw e.a.

 

Plaats een reactie