Beats & Pieces

Scroll down for English version

Aanstekelijke muziek door een Big Band anno NU

Zo lang er jazz bestaat, zijn er jazz big bands, van Duke Ellington en Count Basie tot de Mingus Big Band en Monkestra tot aan het Metropole Orchestra. 
Maar de laatste tien/vijftien jaar kwamen er in Europa ook big bands bij, die andere muziekgenres incorporeerden: het Vlaamse Flat Earth Society (avantpop) bijvoorbeeld, en de Nederlandse David Kweksilber Big Band (hedendaagse gecomopneerde muziek), Bik Bent Braam (vrije impro), het Royal Improvisers Orchestra.

Beats & Pieces Big Band uit Manchester is ook zo’n voorbeeld. Opgericht in 2008 heeft het orkest van 14 jonge musici onder leiding van Ben Cottrell al met veel succes laten zien dat ze de energie van pop weten te verbinden met de verfijning van jazz. Het gaat van dance tot rock en van Bowie, Beatles en Radiohead tot Gil Evans en Kenny Wheeler.
23-11 Palais des Beaux Arts Brussel, 24-11 Bimhuis
Onderstaande video namen ze zelf op het podium op, met camera’s op hun voorhoofd.

Deze 14 millennials uit Manchester spelen al sinds hun schooltijd samen, delen lief en leed met elkaar en staan allemaal open voor de meest diverse muziek. Ze zien zichzelf eerder als een band die toevallig groot is, dan als een officiele jazzbigband. Het is een soort hechte familie, ze kennen elkaar van haver tot gort sinds hun schooltijd. En zo ontwikkelden ze zichzelf muzikaal ook samen.

Ben Cottrell director, Anthony Brown sax, Oliver Dover, Tom Ward sax, Nick Walters, Graham South, Owen Bryce trompet, Simon Lodge, Rich McVeigh, Ed Horsey trombone, Anton Hunter gitaar, Richard Jones piano, Stewart Wilson bas, Finlay Panter drums
Allerlei invloeden komen langs, in nieuwe arrangementen maar vaak ook in de composities van bandleider en dirigent Ben Cottrell. 
Zoals hier in ‘Let’s Dance’, waarin diverse David Bowie-citaten bijeenkomen.

Ben Cottrell is ook een veelgevraagd arrangeur: hij werkte onder meer met Esperanza Spalding, het BBC Symphony Orchestra en het Metropole Orkest.
Hij componeert voor deze band dus ook en laat zich daarbij net zo goed inspireren door Björk en Radiohead als door Duke Ellington en Gil Evans.
Het debuutalbum Big Ideas verscheen op het eigen label van Cottrell en werd jubelend ontvangen. Afgelopen jaar verscheen de opvolger All In.

 

ENGLISH

Catchy Big Band of Today

As long as there is jazz, there are jazz big bands, from Duke Ellington and Count Basie to the Mingus Big Band and Monkestra to the Metropole Orchestra. But in the last ten/fifteen years, new big bands came up in Europe incorporating other music genres: the Flemish Flat Earth Society (avantpop) for example, and the Dutch David Kweksilber Big Band (contemporary composed music), Bik Bent Braam (free improv , the Royal Improvisers Orchestra.

(photo Emile Holba)
Beats & Pieces Big Band from Manchester is also an example. Founded in 2008, the orchestra of 14 young musicians led by Ben Cottrell has shown that they know how to combine the power of pop with the sophistication of jazz. It goes from dance to rock and from Bowie, Beatles and Radiohead to Gil Evans and Kenny Wheeler
These 14 millennials from Manchester have been together since school time, share love and sorrow, and have an open mind to the most diverse music. They see themselves as a band that is big by chance, rather than as an official big band. It is kind of a close family, knowing each other since they were students. And so they had a common musical developement together.

23-11 Palais des Beaux Arts Brussels, 24-11 Bimhuis 

Ben Cottrell director, Anthony Brown sax, Oliver Dover, Tom Ward sax, Nick Walters, Graham South, Owen Bryce trumpet, Simon Lodge, Rich McVeigh, Ed Horsey trombone, Anton Hunter guitar, Richard Jones piano, Stewart Wilson bass, Finlay Panther drums


Various genre influences come along, in new arrangements, but in the compositions of band leader and conductor Ben Cottrell as well. Like in ‘Let’s Dance’, in which various David Bowie quotes meet.

Ben Cottrell is also a frequent working arranger: he worked with Esperanza Spalding, the BBC Symphony Orchestra and the Metropole Orchestra. He composes for this band as well, and is inspired by Björk and Radiohead as well as by Duke Ellington and Gil Evans. The debut album Big Ideas appeared on Cottrell’s own label and was jubilantly received. Last year the successor All In appeared.