Les in Jazz

Les in Jazz: leer beter luisteren en begrijpen hoe het zit met Jazz & Improvisatie.

De eerstvolgende editie van Les in Jazz vindt plaats in Tilburg.
In de LOCHAL komt Les in Jazz De Stijlen (cursus 2) in najaar 2019.
Data: 30 september, 7, 21, 28 oktober. (14 oktober NIET vanwege herfstvakantie)
Deze cursus is uitverkocht.

In maart 2020 geef ik de cursus opnieuw. Data: 10, 17, 24 & 31 maart
De Bibliotheek Midden Brabant heeft het al op de website staan. Zie HIER
Inschrijven kan nu al via die site en ook bij Paradox Tilburg via deze LINK

Sinds 2014 geef ik twee verschillende series Les in Jazz. De eerste –  Les in Jazz – omvat zes lessen met zes verschillende muzikale invalshoeken. De tweede – Les in Jazz De Stijlen – omvat vier lessen over vele stijlen en substijlen in jazz & geïmproviseerde muziek van 1900 tot nu. Scroll verder naar beneden voor uitleg en info.

Les in Jazz
Een lesprogramma voor jazzliefhebbers en concertbezoekers
Je luistert graag naar jazz en geïmproviseerde muziek, gaat naar festivals en concerten, je draait CD’s of playlists, luistert naar jazz op de radio. En je vindt dat leuk, mooi, swingend, interessant of spannend, maar je begrijpt niet altijd wat de musici nu eigenlijk precies doen. Wat hoor je eigenlijk?
Zou je wel eens wat duiding en verdieping willen over de jazz waar je naar luistert? Wil je beter begrijpen wàt je hoort?

LES in JAZZ geeft je met behulp van veel video en audio meer inzicht in verschillende muzikale achtergronden.
In 6 lessen leer ik je beter te onderscheiden wat je kunt horen in jazz en improvisatie. 
Het doel is om de muziek beter te leren volgen, waardoor het toegankelijker wordt en er méér te beleven is. Het wordt allemaal nog spannender als je iets meer weet van de muziek. Het gaat hierbij niet om de muziektheorie, het gaat om het luisteren.

Deelnemers zeiden dit over Les in Jazz:

“Dankjewel voor je inspirerende lessen. De les van het uitgestelde oordeel, zo heb ik het genoemd. Luisteren zonder meteen je smaak of je ongemak te laten gelden. Ik heb al heel wat nieuwe reizen door muziekland gemaakt.” (Marjolijn)

“Ik vond het fijn, gezellig en leerzaam. Je weet een fijne sfeer te creëren. Ik luister nu anders naar jazz. Nog intenser en bewuster en met nog meer respect voor de vrijheid van improvisatie en composities van bepaalde stukken. Stukken hoeven nu niet persé mooi te zijn maar kunnen ook interessant zijn. En dan zit ik ook te genieten.” (Marco)

Over jazz: “Snappen is nu voor mij een groot woord, maar ik heb er wel meer plezier in gekregen. Vroeger dacht ik bij solo’s vaak: vast keileuk om te doen, maar ehhh… moet ik daar bij zijn?
Fijn was sowieso, in volgorde van belangrijkheid:
 iemand die met zoveel liefde en vrolijkheid over muziek praat
; de grote hoeveelheid fijne muziek die voorbij kwam en na te luisteren was dankzij de resumés!”
(Djoen)

“Het belangrijkste en leukste vond ik toch het kennismaken met muziek die ik nog nooit had gehoord.” (Lucas)

Ik laat een groot aantal stukken horen (en vaak ook zien) aan de hand van zes onderwerpen. Ik haal mijn voorbeelden uit een groot gebied van Jazz, Impro & Beyond. Jong en oud, Nederlands en internationaal, van bebop tot vrije improvisatie. Van Charlie Parker tot Bill Frisell, van Charles Mingus tot Benjamin Herman, van The Bad Plus tot Wilbert de Joode.
Eerst leg ik eerst een paar dingen uit over het onderwerp; daarna laat ik een aantal stukken horen, steeds met een andere invalshoek.
We gaan ons dan afvragen wat er in de muziek gebeurt en hoe je dat kunt volgen.
Van iedere les is achteraf een uitgebreid resumé beschikbaar, met tekst en video’s uit de les plus nog extra muziekvideo’s.
Deelnemers vinden de cursus toegankelijk en precies goed van inhoud, duur en lengte. Het resumé achteraf wordt erg gewaardeerd
. De prijs/kwaliteit verhouding wordt als goed beoordeeld.

De lessen duren ruim anderhalf uur. De onderwerpen zijn:
1. Melodie
2. Ritme en Rolverdeling
3. Akkoorden, akkoordinstrumenten
4. Solo en opbouw
5. (Vrije) Improvisatie
6. Jazzstijlen

Contact: veravingerhoeds@gmail.com

vera door govert driessen

 

Les in Jazz De Stijlen

Kijk door een muzikale bril en leer luisteren als een musicus!

Het begon bij worksongs en het gaat door tot aan post-genre jazz van vandaag.
Jazz bestrijkt een breed terrein en staat nooit stil!
Deze cursus van vier lessen gaat over stijlen en is een vervolg op de Les in Jazz colleges, zoals die de afgelopen jaren werden gegeven op verschillende jazzpodia.
De cursus is bedoeld voor jazzliefhebbers en concertbezoekers en is ook toegankelijk voor mensen die de eerste cursus niet hebben gevolgd.Hoe ontwikkelen zich nieuwe vormen van jazz?
Natuurlijk vindt niemand iedere keer helemaal opnieuw het wiel uit. Iedere vernieuwing staat op de schouders van het al bestaande.

Van worksongs en blues via swing, bebop en free jazz naar postbop, fusion, wereldjazz en de urban jazz van vandaag: meer dan 20 jazzstijlen komen aan bod in video en audio.
Welke muzikale ingrediënten zijn kenmerkend voor een stijl? Hoe wordt er geïmproviseerd?

Op toegankelijke en compacte wijze wordt ook wat muzikaal inzicht meegegeven, omdat je dan meer begrip krijgt van wat jazzmusici precies doen.
Vluchtig worden een aantal muzikale componenten benoemd als melodie, vorm, akkoordenschema, toonladders (harmonie), ritme, opbouw, instrument-technieken.
We gaan dus net iets dieper op de muziek in dan bij colleges geschiedenis-van-de-jazz. Ook worden er verbindingen gelegd tussen vroegere en latere stijlen.