Les in Jazz

Nieuws

Er komt een tweede cursus: Les in Jazz 2.0: De Stijlen.
Vier lessen over jazz stijlen en substijlen.
Ook weer benaderd vanuit de muziek zelf, met als motto:
‘Leer luisteren als een muzikant’.
Scroll verder naar beneden voor een beschrijving.

De volgende editie van Les in Jazz vindt plaats in LantarenVenster Rotterdam.
Dit is cursus 2, De Stijlen. Data: maandag 24-9, 1, 8, en 15 oktober 2018.

Nieuwe edities van Les in Jazz worden verder gepland voor o.a. TivoliVredenburg Utrecht (cursus 1 najaar 2018 en cursus 2 De Stijlen voorjaar 2019). Meer info volgt.

In Bimhuis Amsterdam wordt Les in Jazz, De Stijlen gegeven in voorjaar 2019 op de volgende data: woensdag 23, 30 januari, 6, 13 februari.

Les in Jazz
Een lesprogramma voor jazz liefhebbers en concertbezoekers
Je luistert graag naar jazz en geïmproviseerde muziek, gaat naar festivals en concerten, je draait CD’s of playlists, luistert naar jazz op de radio. En je vindt dat leuk, mooi, swingend, interessant of spannend, maar je begrijpt niet altijd wat de musici nu eigenlijk precies doen. Wat hoor je eigenlijk?
Zou je wel eens wat verdieping willen over de jazz waar je naar luistert? Wil je beter begrijpen wàt je hoort?

LES in JAZZ geeft je met behulp van veel video en audio meer inzicht in allerlei muzikale achtergronden.
In 6 lessen leer ik je beter te onderscheiden wat je hoort in jazz en improvisatie. 
Het doel is om de muziek beter te leren volgen, waardoor het toegankelijker wordt en er méér te beleven is. Het wordt allemaal nog spannender als je iets meer weet van de muziek. Het gaat hierbij niet om de muziektheorie, het gaat om het luisteren.

Deelnemers zeiden dit over Les in Jazz:

“Dankjewel voor je inspirerende lessen. De les van het uitgestelde oordeel, zo heb ik het genoemd. Luisteren zonder meteen je smaak of je ongemak te laten gelden. Ik heb al heel wat nieuwe reizen door muziekland gemaakt.” (Marjolijn)

“Ik vond het fijn, gezellig en leerzaam. Je weet een fijne sfeer te creëren. Ik luister nu anders naar jazz. Nog intenser en bewuster en met nog meer respect voor de vrijheid van improvisatie en composities van bepaalde stukken. Stukken hoeven nu niet persé mooi te zijn maar kunnen ook interessant zijn. En dan zit ik ook te genieten.” (Marco)

Over jazz: “Snappen is nu voor mij een groot woord, maar ik heb er wel meer plezier in gekregen. Vroeger dacht ik bij solo’s vaak: vast keileuk om te doen, maar ehhh… moet ik daar bij zijn?
Fijn was sowieso, in volgorde van belangrijkheid:
 iemand die met zoveel liefde en vrolijkheid over muziek praat
; de grote hoeveelheid fijne muziek die voorbij kwam en na te luisteren was dankzij de resumés!”
(Djoen)

“Het belangrijkste en leukste vond ik toch het kennismaken met muziek die ik nog nooit had gehoord.” (Lucas)

Ik laat een groot aantal stukken horen (en vaak ook zien) aan de hand van zes onderwerpen. Ik haal mijn voorbeelden uit een groot gebied van Jazz, Impro & Beyond. Jong en oud, Nederlands en internationaal, van bebop tot vrije improvisatie. Van Charlie Parker tot Bill Frisell, van Charles Mingus tot Benjamin Herman, van The Bad Plus tot Wilbert de Joode.
Eerst leg ik eerst een paar dingen uit over het onderwerp; daarna laat ik een aantal stukken horen, steeds met een andere invalshoek.
We gaan ons dan afvragen wat er gebeurt en hoe je dat kunt volgen.
Van iedere les is achteraf een uitgebreid resumé beschikbaar, met tekst en video’s uit de les plus nog extra muziekvideo’s.
Deelnemers vinden de cursus toegankelijk en precies goed van inhoud, duur en lengte. Het resumé achteraf wordt erg gewaardeerd
. De prijs/kwaliteit verhouding wordt als goed beoordeeld.

De lessen duren ruim anderhalf uur. De onderwerpen zijn:
1. Melodie
2. Ritme en Rolverdeling
3. Akkoorden, akkoordinstrumenten
4. Solo en opbouw
5. (Vrije) Improvisatie
6. Jazzstijlen

Contact: veravingerhoeds@gmail.com

vera door govert driessen

 

Les in Jazz 2.0: De Stijlen

Kijk door een muzikale bril en leer luisteren als een musicus!

Deze cursus van vier lessen is een vervolg op de Les in Jazz colleges, zoals die de afgelopen jaren werden gegeven op verschillende jazzpodia.
Dit keer gaat het over stijlen en substijlen: van worksongs tot aan post-genre jazz van vandaag.
De cursus is bedoeld voor jazzliefhebbers en concertbezoekers en is ook toegankelijk voor mensen die de eerste cursus niet hebben gevolgd.

Hoe ontwikkelen zich nieuwe vormen van jazz? Hoe wordt erin geïmproviseerd?
Natuurlijk vindt niemand iedere keer helemaal opnieuw het wiel uit. Iedere vernieuwing staat op de schouders van het al bestaande.

Jazz bestrijkt een breed terrein en ontwikkelde zich van dansbare liedjes met een zingbare melodie naar snelle, complexe ritmische thema’s in akkoordenschema’s.
En vervolgens verder naar free jazz en vrije improvisatie, zonder vaste structuren, maar wel met een samenhang.
 Er kwamen mengvormen van jazz met rock, latin, wereldmuziek, klassiek, elektronische muziek. Het ontwikkelde zich door tot aan de post-genre jazz van vandaag, waarin alles mag en kan.

Jazz is muziek van het moment. 
De musici die het spelen maken iedere keer opnieuw keuzes in wat en hoe ze spelen. Dat maakt jazz een hele persoonlijke muziekvorm; jazz staat nooit stil.

Bij het laten zien en horen van voorbeelden van ruim 20 (sub)jazzstijlen zal ik ook wat muzikaal inzicht meegeven, omdat je dan meer begrip krijgt van wat jazzmusici doen. Hoe wordt er geïmproviseerd in de verschillende stijlen?
Aan de orde komen muzikale componenten als melodie, vorm, akkoordenschema, toonladders (harmonie), ritme, opbouw, instrument-technieken. We gaan dus wat dieper op de muziek in; het zijn niet alleen colleges geschiedenis-van-de-jazz.
Ook verbind ik voorbeelden uit het verleden, uit een vorige stijl met het heden of met een latere stijl.