Les in Jazz

De volgende editie van Les in Jazz vindt plaats in najaar 2017 in Amsterdam (Bimhuis). Data: woensdag 11, 18 oktober (25 niet, dan herfstvakantie); 1, 8, 15, 22 november.
Aanvang: 20:00, einde plm 21:40.
Plaats: Atriumzaal van het Bimhuis/Muziekgebouw aan het IJ
Prijs: € 99 / € 85 (CJP, studenten-, Stadspas)
Deelname aan de cursus geeft tevens toegang tot de tweede helft van de concerten op de cursusavonden (na afloop van de cursus, mits er nog plek is). Bovendien 1 gratis kaartje voor een Bimhuisconcert (keuze uit vier concerten).
Aanmelding te zijner tijd via de website van het Bimhuis – maar de nieuwe data staan daar op dit moment nog niet. Wordt vervolgd.

Hier de brug over en dan sta je in het Atrium, waar de zaal is.

Les in Jazz
Een lesprogramma voor jazz liefhebbers en concertbezoekers
Je luistert graag naar jazz en geïmproviseerde muziek, gaat naar festivals en concerten, je draait CD’s of playlists, luistert naar jazz op de radio. En je vindt dat leuk, mooi, swingend, interessant of spannend, maar je begrijpt niet altijd wat de musici nu eigenlijk precies doen. Wat hoor je eigenlijk?
In 6 lessen leer ik je beter te onderscheiden wat je hoort en wat er te horen ís in jazz en improvisatie. 
Het gaat erom dat je beter de ontwikkelingen kunt volgen, waardoor de muziek toegankelijker voor je wordt en er méér te beleven is. Het wordt allemaal nog spannender als je iets meer weet van de muziek. Het gaat hierbij niet persé om de muziektheorie, het gaat om het luisteren.

Deelnemers zeiden dit over Les in Jazz:

“Dankjewel voor je inspirerende lessen. De les van het uitgestelde oordeel, zo heb ik het genoemd. Luisteren zonder meteen je smaak of je ongemak te laten gelden. Ik heb al heel wat nieuwe reizen door muziekland gemaakt.” (Marjolijn)

“Ik vond het fijn, gezellig en leerzaam. Je weet een fijne sfeer te creëren. Ik luister nu anders naar jazz. Nog intenser en bewuster en met nog meer respect voor de vrijheid van improvisatie en composities van bepaalde stukken. Stukken hoeven nu niet persé mooi te zijn maar kunnen ook interessant zijn. En dan zit ik ook te genieten.” (Marco)

Over jazz: “Snappen is nu voor mij een groot woord, maar ik heb er wel meer plezier in gekregen. Vroeger dacht ik bij solo’s vaak: vast keileuk om te doen, maarehhh… moet ik daar bij zijn?
Fijn was sowieso, in volgorde van belangrijkheid:
 iemand die met zoveel liefde en vrolijkheid over muziek praat
; de grote hoeveelheid fijne muziek die voorbij kwam en na te luisteren was dankzij de resumés!”
(Djoen)

“Het belangrijkste en leukste vond ik toch het kennismaken met muziek die ik nog nooit had gehoord.” (Lucas)

Ik laat een groot aantal stukken horen (en vaak ook zien) aan de hand van zes onderwerpen. Ik haal mijn voorbeelden uit een groot gebied van Jazz, Impro & Beyond. Jong en oud, Nederlands en internationaal, van bebop tot vrije improvisatie. Van Charlie Parker tot Bill Frisell, van Charles Mingus tot Benjamin Herman, van The Bad Plus tot Wilbert de Joode.
Eerst leg ik eerst een paar dingen uit over het onderwerp; daarna laat ik een aantal stukken horen, steeds met een andere invalshoek.
We gaan ons dan afvragen wat er gebeurt en hoe je dat kunt volgen.
Van iedere les is achteraf een uitgebreid resumé beschikbaar, met tekst en video’s uit de les plus nog extra muziekvideo’s.
Deelnemers vinden de cursus toegankelijk en precies goed van inhoud, duur en lengte. Het resumé achteraf wordt erg gewaardeerd
. De prijs/kwaliteit verhouding wordt als goed beoordeeld.

De lessen duren ruim anderhalf uur. De onderwerpen zijn:
1. Melodie
2. Ritme en Rolverdeling
3. Akkoorden, Harmonie, akkoordinstrumenten
4. Solo en opbouw
5. (Vrije) Improvisatie
6. Jazzstijlen

Contact: veravingerhoeds@gmail.com

vera door govert driessen