Miguel Rodríguez

Jazz & impro meet flamenco & latin

Zelf zegt hij: Ik heb vier redenen waarom ik dit project per se wil laten slagen: Ik speel piano; Ik speel mijn eigen muziek; Ik speel de muziek uit mijn geboorteland; Ik speel jazz.’’

Miguel Rodríguez is (jong) jazzpianist, maar ook flamencopianist – een van de weinige échte. Met zijn kwintet heeft hij een eigen stijl ontwikkeld: jazz en impro meet latin en flamenco, in een persoonlijke en originele variant.
De Spaanse roots zijn in zijn muziek duidelijk terug te horen. Madrid is een multiculturele stad vol verschillende soorten muziek en dat beïnvloedt zijn composities. 
Miguel Rodríguez werd geboren in Madrid en ook zijn kwintet bestaat deels uit Spaanse musici die in Nederland gevestigd zijn. De band begon als trio met contrabassist Luciano Poli en drummer Francesco de Rubeis. Daar kwamen flamencozangeres Maria Marin en percussionist Miguel Hiroshi bij. In 2013 verscheen het debuutalbum van deze groep.

Elk jaar kiezen programmeurs van de 25 beste jazz clubs van Nederland de meest veelbelovende talenten uit, die ook hun eigen muziek componeren: Young Vips. Dit jaar zijn dat saxofonist Floris van der Vlugt met Windkracht 7 (blog hierover volgende week) en pianist Miguel Rodríguez. Beide muzikanten werkten eerder al met veel grote namen samen en vanaf 8 februari a.s. touren zij door Nederland met hun eigen composities. Rodríguez bijt het spits af op 8-2 in het Bimhuis, Amsterdam

.

Na zijn studie aan het Rotterdams en Amsterdams conservatorium besloot Miguel Rodríguez in Nederland te blijven. Naast zijn eigen muziek, waarmee hij afgelopen jaar onder andere te zien was in Het Concertgebouw, is Miguel Rodríguez onderdeel van het Benjamin Herman kwartet, het Ben van den Dungen kwartet en het Maarten Hogenhuis kwartet.
Onderstaande video: met zijn trio in 2009.

ENGLISH VERSION

Jazz & impro meet Flamenco & latin

This is what he says: I have four reasons why I really want this project to succeed: I play piano, I play my own music, I play music from my homeland, I play jazz.”

Miguel-RodríguezMiguel Rodríguez (young) jazz pianist  but also flamenco pianist – one of the few. With his quintet , he has developed his own style: jazz and impro meet latin and flamenco, in a personal and original way. The Spanish roots in his music be heard clearly. Madrid is a multicultural city full of different kinds of music and that affects his compositions. Rodríguez was born in Madrid and his quintet consists partly of Spanish musicians based in the Netherlands. The band started as a trio with bassist and drummer Luciano Poli Francesco de Rubeis. Then flamenco singer Maria Marin joined the band and also percussionist Miguel Hiroshi. In 2013 the debut album of this group wasd released.

Every year programmers of the 25 best jazz clubs in the Netherlands pick the most promising talents, who also compose their own music: Young Vips. This year these are saxophonist Floris van der Vlugt with Windkracht 7 (blog about him next week) and pianist Miguel Rodríguez. Both musicians previously worked with many great musicians and they will be touring throughout the country with their own compositions. Rodríguez will kick off at 8-2 in the Bimhuis, Amsterdam
 
After his studies at the Rotterdam and Amsterdam Conservatory Miguel Rodríguez decided to stay in the Netherlands. Miguel Rodríguez is part of the Benjamin Herman Quartet  Ben van den Dungen Quartet and the Maarten Hogenhuis quartet .