1 track only (2)

In de 2e aflevering van 1 track only stukken van vier CD’s van de Zwitserse band Keller’s 10; Spinifex Quintet; drummer Marco Santos en pianist Edwin Berg.

Keller’s 10
CD TWO van Keller’s 10 (Unit records)
Jazz, Avant-Garde, Experimenteel, Rock, New Orleans, Ambient en Manic Polka.

Keller’s 10 is een 10-koppige band uit Zwitserland, opgericht door Beat Keller in 2006.
Keller zelf is gitarist, multi-instrumentalist, componist en dirigent.
Zeven blazers: rieten, trompetten, trombones, tuba, piano, bas en drums. (Keller zelf speelt niet mee). De band houdt van eclectisch muziek maken, en stopt er ook graag wat humor in.Op de nieuwe CD staat ook een korte versie van Louis Andriessen’s Workers Union. Maar toch vooral veel eigen werk.
hier is meer te horen van de nieuwe CD TWO
Behalve met Keller’s 10 is BK ook bezig met gitaarduo Beat Keller & Reza Khota, The Cape Town Punk Jazz Arkestra,  Beat Keller en Peckinpah Trio.

CD Hipsters Gone Ballistic van Spinifex quintet (trytone records)
Hele strakke, onregelmatige structuren, heftige grooves en uitgebreide vrije impro.

Spinifex Quintet is een band waar alles draait om dwingende grooves, heftige contrasten en uitdagende improvisaties. Een mix van jazzcore, metal en andere eigentijdse Westerse muziek. Maar daaronder liggen oude Turkse en Indiase ritmes. Resultaat is vaak heftige muziek, complex, wilde improvisaties. Van de luisteraar wordt concentratie gevraagd en geen angst voor volume en dynamiek. Door dat alles is de muziek van Spinifex soms ook vermoeiend.
Drijvende krachten achter Spinifex Quintet zijn trompettist Gijs Levelt, bekend van Amsterdam Klezmer Band, en saxofonist/klarinettist Tobias Klein. Hun muziek is beïnvloed door karnatische muziek uit Azië en door typisch Westerse stromingen als progressieve metal. Hun nieuwe werk omschrijven ze zelf als ‘extremely tight irregular structures and extensive free improvising.’
Drummer en astrofysicus Philipp Moser werd bekend met de Nederlandse vooruitstrevende metalband Cilice. Gitarist Jasper Stadhouders is toonaangevend in de Amsterdamse improvisatie-underground, onder meer als lid van Cactus Truck. De Portugees-Rotterdamse bassist Gonçalo Almeida schakelt moeiteloos tussen een mooi afgeronde klank en rauwe elektrische vervorming. Gijs Levelt trompet, Tobias Klein altsax, Jasper Stadhouders elektrische gitaar, Gonçalo Almeida basgitaar, Philipp Moser drums

CD Ode Portrait van Marco Santos (Sintoma records)
Ode Portrait noemt hij een ‘acoustisch schilderij, resultaat van ervaringen in en perspectieven op het leven, met originele composities met een melodisch accent.’

Marco Santos is een Portugese, in Nederland woonachtige percussionist, drummer en componist. Hij studeerde aan de Lissabon High School of Music (2006), later in Den Haag (bachelor jazz drums) en Rotterdam (Codarts) (master Wereldmuziek, compositie, percussie en drums) Het kwartet bestaat uit 2 Portugese en 2 Nederlandse musici: MS – slagwerk; Laurens Hoppe – piano; Boris Oud – bas en Rui Silva – gitaar. Moderne jazz, maar overstijgt daarin het cliché niet
CD Vuurproef van Edwin Berg
Pianist Edwin Berg brengt binnenkort een nieuwe CD uit:’Vuurproef’,een album-plus-boek, met gesproken woord op muziek.

Poëzie en performance van Serge van Duijnhoven, soundscapes door DJ FreddB en live piano improvisaties en composities van en door Berg. Concerten in Nederland en België o.a.12 maart premiere Brakke Grond, Amsterdam, 13 maart  Groningen De Puddingfabriek en 15 maart  Literair theater Branoul Den Haag
Edwin Berg maakt meestal lyrische muziek. Hij houdt van jazz en geimproviseerde muziek vanwege de spontane en urgente energie die het heeft. Een andere band van hem is GIZMO, waar pianogrooves, gitaarsolo’s, polyritmische lagen en lyrische romantiek samenkomen
Met Edwin Berg: piano & keys & vocals; Guillermo Celano: guitars & vocals; Rodrigo Reijers: double bass & vocals; Philippe Lemm: drums & vocals

ENGLISH VERSION

In the 2e episode of 1 track only music from four CD’s : the suisse band Keller’s 10; Spinifex Quintet; drummer Marco Santos and pianist Edwin Berg.

CD TWO van Keller’s 10 (Unit records)
Jazz, Avant-Garde, Experimental, Rock, New Orleans, Ambient and Manic Polka.

Beat-Keller-3
Keller’s 10 is a 10-piece band from Switzerland, founded by Beat Keller in 2006.

Keller himself is guitarist, multi-instrumentalist, composer and conductor.
Seven horns: reeds, trumpets, trombones, tuba, piano, bass and drums. (Keller himself does not play). The band likes to make eclectic music and is not afraid of some humor.
On the new CD there is a short version of Louis Andriessen’s Workers Union. But mostly own work is being played.
Except for  Keller’s 10, BK is also working with guitar duo Beat Keller & Reza Khota, The Cape Town Jazz Punk Arkestra, Beat Keller and Peckinpah Trio.

CD Hipsters Gone Ballistic, Spinifex quintet (trytone records)
Spinifex Quintet is a new band that is all about compelling grooves, violent contrasts and challenging improvisations. A mix of jazz core, metal and other contemporary Western music. But underneath are old Turkish and Indian rhythms. This often results in heavy music, complex, wild improvisations. The listener is asked for concentration and no fear of volume and dynamics  Thereby he music of spinifex is sometimes trying .
spinifex(5)
The driving forces behind Spinifex Quintet arre trumpeter Gijs Levelt (Amsterdam Klezmer Band) and saxophonist/clarinetist Tobias Klein  Their music is influenced by Carnatic music from Asia and typical Western movements such as progressive metal. Their new work, they describe themselves as ” extremely tight irregular structures and extensive free improvising .”
Drummer and astrophysicist Philipp Moser became familiar with the Dutch progressive metal band Cilice. Guitarist Jasper Stadhouders is a leading figure in the Amsterdam improvisation underground, a.o. in Cactus Truck. The Portuguese-Rotterdam bassist Gonçalo Almeida effortlessly switches between a beautiful rounded tone and raw power distortion.
Gijs Levelt trumpet , alto saxophone Tobias Klein , Jasper Stadhouders electric guitar , Gonçalo Almeida bass , drums Philipp Moser

CD Ode Portrait van Marco Santos (Sintoma records)
Marco Santos is a percussionist, drummer and composer having his base now in Holland.
odeportrait2_-_Copy-430x312He did his first bachelor in Classic percussion in Lisbon High School of Music (2006), after a few years went to Holland where he did his second bachelor in Jazz drums at the Royal Conservatoire of The Hague (2011), and his Master in the renowned international academy of Rotterdam (CodArts) on the field of Word music, composition, percussion & drums.

‘Ode Portrait’ is an audible picture, result of distinctive experiences and perspectives of life, which presents original compositions with a melodic accent.
The quartet consists of 2 Portugese and 2 Dutch musicians: MS – slagwerk; Laurens Hoope – piano; Boris Oud – bass en Rui Silva – guitar.

Vuurpoef, Edwin Berg
Pianist Edwin Berg will soon release a new CD, ‘Vuurproef’ (Fire Test), an album-&-book, spoken word with music. Poetry and performance of Serge van Duijn Hoven, soundscapes by DJ FreddB and live piano improvisations and compositions by Berg. Concerts in the Netherlands and Belgium, o.a.12 March Brakke Grond, Amsterdam, 13 March Groningen Pudding Factory and March 15 Literary Theatre Branoul The Hague
edwin bergEdwin Berg usually makes lyrical music. He loves jazz and improvised music because of the spontaneous and urgent energy it has. Another band of his is GIZMO where piano grooves, guitar solos, polyrhythmic layers and lyrical romance come together. With Edwin Berg: piano & keys & vocals, Guillermo Celano: guitars & vocals, Rodrigo Reijers: double bass & vocals; Philippe Lemm: drums & vocals