Northsea Jazz Festival 2014 (7): Nir Felder

Het Northsea Jazz Festival 2014 vindt plaats op 11, 12 en 13 juli in Ahoy, Rotterdam. In aanloop daar naar toe is er een serie blogs gewijd aan verschillende artiesten die dit jaar op NSJ spelen. De keuze van de bands & musici in deze serie is puur ingegeven door persoonlijke interesse en nieuwsgierigheid.

Toegankelijke, melodieuze fusion
Nir Felder (gitaar); Shai Maestro (piano); t. b.a. (bas); Nate Smith (drums). Zondag 13 juli in de Yenisei

Nir Felder (1982) is geen gitarist die wil volstaan met het snel afwerken van een riedel liedjes en daarna pauze. Zijn muziek heeft veel variatie qua stemmingen, soms lyrisch, soms rockend.

“The American dream is ended” zijn de woorden waarmee het debuutalbum Golden Age wordt besloten. Hij opent al net zo onorthodox, namelijk met “Thank you very much” – en dan moet hij nog beginnen…

Op Golden Age (met pianist Aaron Parks, bassist Mat Penman en drummer Nate Smith) gebruikt Felder politieke teksten en uitspraken in collages. Golden Age gaat over thema’s van politieke, culturele en technologische omwenteling, over verveling en verlossing, het verlies van  en hervinden van het paradijs. De lijnen tussen jazz en rock, hip-hop en popmuziek waar Felder in zijn jeugd naar luisterde, vervagen hier.

Nir Felder is een nieuwe stem in jazzgitaar. In de pers is hij al beschreven als “de volgende grote jazzgitarist”, “whizzkid”, en “ongelooflijk”. Hij groeide op in de New York suburbs, bracht zijn jeugd door met spelen in rockbands, tegelijkertijd lerend over jazz bij de lokale platenzaak, en raakte geïnspireerd door iconen als John Coltrane en Jimi Hendrix.
Hij kreeg zijn opleiding aan het Berklee College of Music en begon in 2010 met een eigen band. Vorig jaar deed hij nog mee aan een indrukwekkende herschepping van enkele beroemde albums van Dexter Gordon.
Hij speelde in bands van Esperanza Spalding, Terri Lyne Carrington, Jack DeJohnette, Greg Osby, Jose James, Meshell Ndegeocello, Cindy Blackman en verder met de New York City Opera, Dianne Reeves, Bobby McFerrin, Stanley Clarke, Lizz Wright ea.

https://soundcloud.com/okeh-records/sketch-2

https://soundcloud.com/okeh-records/nir-felder-ernest-protector-1

ENGLISH VERSION
Northsea Jazz Festival (7) Nir Felder :Open and melodic fusion
Nir Felder (guitar) ; Shai Maestro (piano) ; tba (bass) ; Nate Smith (drums ). Sunday the 13th in Yenisei

The North Sea Jazz Festival 2014 will take place on 11, 12 and 13 July in Ahoy, Rotterdam.
In anticipation here a series of blogs is dedicated to various artists who play at NSJ this year. The choice of bands & musicians in these blogs is purely motivated by personal interest and curiosity.

Nir Felder (1982) is not a guitarist who wants to quickly play a bunch of tunes and then take a break. His music has a lot of variety in moods, sometimes lyrical, sometimes rocking.
 “The American dream has ended” are the words that form the end of the debut CD Golden Age.
He opens equally unorthodox, saying “Thank you very much” – and he has yet to begin …

nir felderOn Golden Age (with pianist Aaron Parks, bassist Matt Penman and drummer Nate Smith) Felder uses political texts and statements. Golden Age is about issues of political, cultural and technological revolution, boredom and redemption, loss and rediscovery of paradise. The lines between jazz and rock, hip-hop and pop music that Felder in his youth listened to, fade here.

Nir Felder is a new voice in jazz guitar. He has been described as “the next great jazz guitarist”, “whiz” and “incredible” in the press. He grew up in the New York suburbs, spent his childhood playing in rock bands, while learning about jazz at the local record store, and was inspired by icons such as John Coltrane and Jimi Hendrix.
He was educated at the Berklee College of Music in 2010 and started his own band. Last year he participated in an impressive re-creation of some famous Dexter Gordon albums.
He played in bands of Esperanza Spalding, Terri Lyne Carrington, Jack DeJohnette, Greg Osby, Jose James, Meshell Ndegeocello, Cindy Blackman and played also with the New York City Opera, Dianne Reeves, Bobby McFerrin, Stanley Clarke, Lizz Wright.