Northsea Jazz Festival 2016 (4): Donny McCaslin

High-energy funkjazzrock

De 4e van 6 afleveringen over Northsea Jazz op 8, 9 en 10 juli in Ahoy in Rotterdam. In 6 blogs worden een aantal highlights audio/visueel toegelicht. Vandaag tenorsaxofonist Donny McCaslin. Hierna volgen nog blogs over Kneedelus en Colin Stetson/Sarah Neufeld.

Op zaterdag 9 juli het Donny McCaslin Quartet  Yenisei 23:15
Ook: Steps Ahead Reunion Amazon 20:30)

Donny McCaslin is zo’n saxofonist die er na het spelen van 2 intensieve sets van samen 3 uur nog net zo fris en energiek bij staat als voordat hij daaraan begon. Alsof het geen enkele moeite kost.
Hij blaast met gemak alle sterren van de hemel! De invloed van wereldsaxofonisten als John Coltrane en Michael Brecker zijn goed terug te horen in zijn spel. Hij is heel goed in jazz maar ook heel erg goed in fusion en funky jazzrock.
Hij is al meer dan 20 jaar een grote naam in de jazzscene van New York, maar sinds hij heeft meegespeeld op het laatste legendarische album van David Bowie Blackstar, kent opeens iederéén hem!
Bowie’s Blackstar werd opgenomen met grootheden: Mark Guiliana -drums, Tim Lefevbre – bas, Jason Lindner – keys, Ben Monder – gitaar; Donny McCaslin – tenorsax.
In de video hieronder ook een solo van Donny McC

McCaslin heeft een grote reputatie op het gebied van techniek en intens en uitbundig spel; hij is door menig bandleider gevraagd om mee te spelen. Maar ook als leider van zijn eigen ensembles doet hij het uitstekend.
 Donny McCaslin speelde als tiener al mee in de band van zijn vader, ging toen naar Berklee College of Music en kwam vervolgens in het kwartet van vibrafonist Gary Burton. Hij maakte elf cd’s als leider, waarvan de laatste in 2015 verscheen: Fast Future.

De saxofonist ontving drie keer een Grammy-nominatie in de categorieën Best Instrumental Jazz Solo en Best Improvised Jazz Solo. Momenteel tourt hij met zijn eigen kwartet én speelt met de groep Steps Ahead.
Op NSJ bestaat het quartet uit Donny McCaslin (tenorsax); Jason Lindner (keyboards); Jonathan Maron (bas); Zach Danziger (drums).

In 1991 verhuisde McCaslin naar New York en werd daar in fusionband Steps Ahead de vervanger van zijn voormalig idool, de overleden tenorsaxofonist Michael Brecker.

Hij speelde verder oa in de orkesten/groepen van Gil Evans, George Cruntz, Maria Schneider, David Binney, Dave Douglas, Antonio Sanchez, Danilo Perez.

Keyboardist Jason Lindner speelde vorig jaar zijn eigen electro-groovejazz op NSJF. Daarover staat HIER nog een blog

ENGLISH
High-energy funk jazz rock

The 4th of 6 episodes on North Sea Jazz on 8, 9 and July 10 at Ahoy in Rotterdam. In 6 blogs a number of acts higlightes with audio/video. Today tenor saxophonist Donny McCaslin. Following are blogs about Kneedelus and Colin Stetson/Sarah Neufeld.

On Saturday, July 9th the Donny McCaslin Quartet, Yenisei 23:15
Also: Steps Ahead Reunion, Amazon 20:30

Donny McCaslin is the kind of saxophonist who, after playing two intense sets of 3 hours alltogether, looks just as fresh and energetic as when he started. Like it requires no effort at all. He can play out of his skin! The influence of great saxophonists John Coltrane and Michael Brecker can well be heard in his playing. He is very good at jazz but also very good at fusion and funky jazz rock.
He has been a big name in the jazz scene in New York for more than 20 years, but since he played at the last legendary album by David Bowie Blackstar, suddenly everyone knows him!
donny and davidBowie’s Blackstar was recorded with four greats of modern jazz: Mark Guiliana -drums Tim Lefevbre – bass, Jason Lindner – keys, Ben Monder – guitar; Donny McCaslin – Tenorsax

McCaslin has great technical skills and holds a reputation for intense and exuberant playing; many bandleaders asked him to play in their bands. But also as a leader of his own ensembles, he is doing well. As a teenager Donny McCaslin already played in the band of his father, then went to Berklee College of Music and after that joined the Quartet vibraphonist Gary Burton. He made eleven CDs as leader, the last of which appeared in 2015: Fast Future. The saxophonist received a Grammy nomination three times in the category Best Instrumental Jazz Solo and Best Improvised Jazz Solo. Currently he is touring with his own quartet and with the group Steps Ahead. At NSJ the quartet consists of Donny McCaslin (tenor saxophone); Jason Lindner (keyboards); Jonathan Maron (bass); Zach Danziger (drums).

In 1991, McCaslin moved to New York and joined fusion band Steps Ahead as a replacer of his former idol, the deceased tenor saxophonist Michael Brecker. He further made name in the bands/groups of Gil Evans, George Cruntz, Maria Schneider, David Binney, Dave Douglas, Antonio Sanchez, Danilo Perez.

Keyboardist Jason Lindner last year played his own electro-groovejazz at NSJF.
About him there still is still a blog available HERE