Festival Jazz International Rotterdam 2016

Scroll down for English Version

Spannende muziek en kwaliteit was altijd al te vinden op het jaarlijkse
Festival Jazz International Rotterdam. Dit jaar kreeg het festival de extra kwalifikatie ‘The Intimate’ mee. Kleinschalig in opzet (op de huid van de musici) met een internationale én Nederlandse programmering en de bands van dit moment.
28, 29, 30 oktober LantarenVenster Rotterdam. Het hele programma vind je HIER.
In dit blog een aantal highlights een beetje nader toegelicht.

Cory Henry & The Funk Apostles | Dhafer Youssef | Makaya McCraven | Omer Avital Quintet | Ben van Gelder Quintet | The Pack Project met Jorrit Westerhof ft. Eric Vloeimans | De Raad van Toezicht | Einzelgänger  Bart Wirtz

vrijdag 28 oktober
Cory Henry & The Funk Apostles: funk, jazz maar ook rock, electro-rock en dance en hoe dan ook altijd groovy.
Iedereen kent toetsenist Cory Henry van de supersuccesvolle band Snarky Puppy. De afgelopen maanden was Henry als hammondorganist met zijn Revival-project op alle toonaangevende festivals te horen. Hij verbindt met zijn harmonisch rijke spel en ongelofelijke virtuositeit jazz met gospel en laat daarmee een uniek geluid horen.In september komt zijn eerste album uit met The Funk Apostles, de opzwepende funkband waarmee hij op dit festival speelt. Met Cory Henry – keyboards; Nick Semrad – keyboards; Andrew Bailie – gitaar; Antoine Katz – bas; Taron Lockett – drums; Darius Owens – drums

https://youtu.be/HRP13nak5Y4

Over Cory Henry staat een blog op deze site: HIER

Makaya McCraven
Organic beat music

Drummer Makaya McCravenis één van de voorlopers van de jazzscene in Chicago. Hij brengt met zijn roots in de jazz- en wereldmuziek een uniek en krachtig geluid de jazzscene binnen.
Hij wordt beschouwd als “een van de meest veelzijdige en veelgevraagde drummers in Chicago” (Chicago Reader) en Downbeat Magazine noemde hem “uitzonderlijk op de drums”. Makaya McCraven schakelt razendsnel tussen genres en stijlen. Hij werkte met tal van topmuzikanten waaronder Archie Shepp, Yusef Lateef, Bernie Worrell, Soulive en Marcus Strickland.

tips & tricks voor drummen!


De Raad van Toezicht is een 12mans band, met een nieuwe generatie jonge muzikanten. Speels, supersolide en geïnspireerd op de stijl van bands als Weather Report, Pat Metheny en Snarky Puppy. Ze spelen alleen eigen werk: een eigentijdse mix van jazz, funk, rock en latin. De grooves zijn subtiel, soms heftig en dik en lekker dansbaar.

Zaterdag
 29 oktober
The Pack Project met Jorrit Westerhof ft. Eric Vloeimans
Wie zijn de jong getalenteerde jazzmusici van Nederland? Voor de vierde keer presenteert het festival The Pack Project, waarbij een jonge veelbelovende jazzmuzikant als bandleider optreedt. Die musicus krijgt van het festival de mogelijkheid om een nieuwe band samen te stellen, daarvoor muziek te schrijven, die hier uit te voeren en op een later tijdstip ook nog op CD te zetten en uit te brengen.
Dit jaar valt de eer te beurt aan gitarist Jorrit Westerhof. Hij studeerde af aan het Prins Claus Conservatorium in Groningen. Het is een lekker felle gitarist, en wie zijn idool is (of althans één van zijn idolen), kun je in de video hieronder goed horen. 
(Psychedelische rock met blues en impro erin. Rauwe sound, feedback – dus wie bedoel ik?) De muziek is net zo underground als de video: lekker donker in een onduidelijke jazzkelder.

Einzelgänger is het nieuwe trio van de Rotterdamse trombonist Louk Boudesteijn, rietblazer Nils van Haften en gitarist Anton Goudsmit. De naam zegt het al: het gaat hier om drie eigenwijze eenlingen, die niet voor 1 gat te vangen zijn. Een trio met een onconventionele samenstelling (sax, trombone, gitaar. Dus geen ritmesectie van bas en drums). Dat biedt kansen. Muzikaal schiet het alle kanten uit. Soms is het trio introvert, maar vaak ook helemaal niet. Luidruchtig zijn ze ook. En humor is belangrijk bij deze mannen. Goed te zien in de video. Hun debuut EP heet Musica Gymnastica!
 De mannen wringen zich (letterlijk) in allerlei bochten, terwijl ze ondertussen heel speels improviseren. Het is muziek die de ruimte laat voor onverwachte afslagen. Ze geven elkáár de ruimte eigenlijk.

Omer Avital is een Israelische bassist, die een aanstekelijke mix maakt van jazz en oosterse muziek. Hij behoort tot een generatie van fameuze jazzartiesten uit Israël, net als bassist Avishai Cohen. 
Hij verwijst in zijn muziek naar zijn half Joodse en half Arabische afkomst. Het quintet bestaat uit een energieke groep Israëlische jazzmusici die naam maakt in New York.
Avitals muziek is een soort grootstedelijke mengelmoes, het gaat van oosterse melodieën tot bedwelmende Noord-Afrikaanse woestijnblues.
Hij leidt de band met zo’n aanstekelijk enthousiasme dat hij door het toonaangevende amerikaans Jazzmagazine Downbeat al vergeleken werd met zijn legendarische bascollega Charles Mingus. 
Dat is dan niet alleen omdat hij een heel goed bassist en tegelijkertijd bandleider is, maar ook omdat hij gezien wordt als grondlegger van deze nieuwe en frisse richting waarin jazz wordt gemixt met lyrische en roerende melodieën en aanstekelijke Midden-Oostenritmes. (Kwaliteiten die Mingus ook had).
 Bassisten zijn over het algemeen niet zo gauw bandleiders, maar deze man is dat heel duidelijk wel: hij staat ook niet achter op het podium, zoals we van bassisten in de jazz gewend zijn. Hij staat midden vooraan, tussen zijn blazers in. Omer Avital – bass, composition, Avishai Cohen – trumpet, Joel Frahm – tenor saxophone, Yonathan Avishai – piano, Daniel Freedman – drums

Zondag 30 oktober
Ben van Gelder quintet

Het nieuwe album Among Verticals van het Ben van Gelder Quintet komt voort uit een compositieopdracht van The Jazz Gallery, een van de belangrijkste podia voor eigentijdse muziek in New York. Saxofonist Ben van Gelder componeerde een suite waarin verschillende stijlen en idiomen samenkomen: klassieke compositie, de Cubaanse Abakuá-cultuur en improvisatie. Belangrijke inspiratiebron is een kunstwerk van de Tsjechische schilder František Kupka. Als componist neemt hij een voorbeeld aan één van zijn mentoren uit zijn tijd in New York, namelijk Jason Moran.
Vanaf zijn 18e woonde altsaxofonist Ben van Gelder tien jaar lang in New York. Hij ontwikkelde er zijn lyrische stijl dankzij zijn voorbeelden Lee Konitz en Mark Turner. Hij werkte er samen met generatiegenoten als Ambrose Akinmusire en Aaron Parks. In Nederland speelde hij onder meer in The More Socially Relevant Jazz Music Ensemble en in zijn trio met Reinier Baas en Han Bennink, ook een belangrijke inspirator voor Van Gelder. Nu is hij hier met zijn Amerikaanse band. Ben van Gelder-altsax, Peter Schlamb-vibrafoon, Sam Harris-piano, Rick Rosato-bas, Craig Weinrib-drums

Dhafer Youssef staat bekend om zijn indringende manier van zingen, zijn weemoedige melodiëen, zijn crossover van arabische muziek en jazz en zijn samenwerkingen met vele andere musici in Europa.
In zijn muziek versmelten jazzimprovisaties en klassieke Arabische muziek. Youssefs muziek wortelt in de spirituele soefi-traditie, maar hij heeft altijd opengestaan voor muziek uit andere hoeken, zoals jazz, rock en elektronica.
 Maar of hij nu met arabische musici of jazzmusici werkt; rock, electronica of jazzelementen in zijn muziek stopt: de weemoed van de traditionele sufimuziek en de melancholie in zijn stem zijn er altijd. Dhafer Youssef – oud, zang, Aaron Parks – piano, Ben Williams – bas, Justin Faulkner – drums

Op deze site staat een blog over Dhafer Youssef: HIER

Bart Wirtz
Heel recent verscheen het vierde album van altsaxofonist Bart Wirtz: Beneath the Surface, een avontuurlijke cross-over van energieke hiphop en jazz met akoestische en elektronische grooves.
Op FJIR speelt hij met Emiel van Rijthoven – toetsen, synths, sounds, Kasper Kalf – bas, Niek de Bruijn – drums, percussie en BinkBeats – percussie, sounds, vibes (het alter ego van Frank Wienks, die ook hedendaags slagwerker en marimba speler is)
Op zijn vorige albums was de jazztraditie expliciet aanwezig. In 2012 won hij een Edison met het album iDreamer. Het zorgde voor een stroomversnelling in zijn carrière.
 Op het album ‘Interview’ uit 2014, werkte hij samen met de Amerikaanse trompettist Sean Jones. Wirtz speelt verder oa in het avontuurlijke saxofoonquartet Artvark.

bink beats

 

ENGLISH
Exciting music and high quality have always been the characteristics of the annual
Festival Jazz International Rotterdam.This year the festival adopted the additional qualification “The Intimate”. Small scale (close to the musicians) with an international ànd Dutch program and bands of the moment. 
28, 29, 30 oktober LantarenVenster Rotterdam. The complete program can be found HERE. In this blog some highlights.

Cory Henry & The Funk Apostles | Dhafer Youssef | Makaya McCraven | Omer Avital Quintet | Ben van Gelder Quintet | The Pack Project met Jorrit Westerhof ft. Eric Vloeimans | De Raad van Toezicht | Einzelgänger  Bart Wirtz

Friday, October 28th
Cory Henry & The Funk Apostles: funk, jazz as well as rock, electro, rock and dance, and somehow always groovy.
Everyone knows keyboardist Cory Henry from the successful band Snarky Puppy. In recent months, Henry as Hammond organist toured with his Revival project at leading festivals. With his harmonically rich playing and incredible virtuosity he connects jazz with gospel and thus makes a one of a kind sound. In September, his first album with The Funk Apostles was released, the upbeat funk band he plays with at this festival. Cory Henry – keyboards; Nick Semrad – keyboards; Andrew Bailie – guitar; Antoine Katz – bass; Taron Lockett – drums; Darius Owens – drums
About Cory Henry is a blog on this site: HERE

Makaya McCraven
Organic beat music

With his roots in jazz and world music drummer Makaya McCraven brings a unique and powerful sound in the jazz scene. He is one of the pioneers of the jazz scene in Chicago and considered “one of the most versatile and much sought after drummers in Chicago” (Chicago Reader) and Downbeat Magazine called him “exceptionally on the drums.” Makaya McCraven switches quickly between genres and styles. He worked with numerous musicians including Archie Shepp, Yusef Lateef, Bernie Worrell, Soulive and Marcus Strickland.

De Raad van Toezicht is a 12 piece Dutch band, with a new generation of young musicians. Playful, super solid and inspired by the style of bands like Weather Report, Pat Metheny and Snarky Puppy. They play originals only: a contemporary mix of jazz, funk, rock and Latin. The grooves are subtle, sometimes heavy and thick and – important – danceable.

Saturday October 29
The Pack Project by Jorrit Westerhof ft. Eric Vloeimans
Who are the young talented jazz musicians from the Netherlands? For the fourth time the festival presents The Pack Project, where a promising young jazz musician acts as a bandleader. That musician gets the opportunity to put together a new band, to write music, to be performed at the festival and later on record it on a CD.
jorrit-westerhof
This year, the honor goes to guitarist Jorrit Westerhof. He graduated from the Prins Claus Conservatorium in Groningen. He’s a sharp playing guy, who’ s idol (or at least one of his idols), you can hear in the video. (Psychedelic rock with blues and improvisation in it. Raw sound, feedback – so who am I referring to?) The music is as underground as the video: nice & dark in an obscure jazz cellar.

Einzelgänger (‘Loners’) is the new trio of Rotterdam trombonist Louk Boudesteijn, reed player Nils van Haften and guitarist Anton Goudsmit. What’s in a name?: these are three stubborn loners of all trades. A trio with an unconventional line up (sax, trombone, guitar. So no rhythmsectio with bass and drums). That brings opportunities. Musically speaking it spreads out in all directions. Sometimes the trio acts introverted, but just as often it doesn’t. They can make heavy noise as well. Also humor is important with these guys. Watch the video. Their debut EP is called Musica Gymnastica! The musicians (literally) bend over backwards meanwhile improvising playfully. The music that leaves room for unexpected turns.

Omer Avital is an Israeli bassist, making a catchy mix of jazz and oriental music. He belongs to a generation of famous jazz artists from Israel, like bassist Avishai Cohen. In his music he refers to his half-Jewish and half Arab origin. The quintet consists of an energetic group of Israeli jazz musicians making a name in New York.
Avitals music is a kind of metropolitan mshmash of oriental melodies to intoxicating North African desert blues.
He’s leading the band with such enthusiasm that he has already been compared by leading american jazz magazine Down Beat with his legendary bass colleage Charles Mingus. That’s not just because he is a very good bass player and band leader at the same time, but also because he is seen as the founder of this new and fresh direction where jazz is mixed with lyrical and sentimental melodies and catchy Middle Eastern rhythms. (Qualities that Mingus had too). Bassists are generally speaking no bandleaders, but Avital clearly is: he is not standing at the back of the stage, as we see jazzbassplayers normally do. He stands at the front, in between his hornplayers. Omer Avital – bass, composition, Avishai Cohen – trumpet, Joel Frahm – tenor saxophone, Yonathan Avishai – piano, Daniel Freedman – drums

Sunday
Ben van Gelder Quintet
The new album Among Verticals of Ben van Gelder Quintet came about from a composition assigmment by The Jazz Gallery, one of the main venues for contemporary music in New York. Saxophonist Ben van Gelder composed a suite bringing together different styles and idioms: classical composition, the Cuban abakua culture and improvisation. Important source of inspiration is a work of the Czech painter František Kupka. As a composer, he takes the example of one of his mentors from his time in New York, Jason Moran. 
From his 18th Ben van Gelder lived in New York for ten years. He developed his lyrical style with role models Lee Konitz and Mark Turner. He worked with contemporaries like Ambrose Akinmusire and Aaron Parks. In the Netherlands, he plays in The More Socially Relevant Jazz Music Ensemble and in his trio with Reinier Baas and Han Bennink, an important source of inspiration for Van Gelder as well. Now he’s here with his American band. Ben van Gelder-alto saxophone, Peter Schlamb-vibraphone, piano Sam Harris, Rick Rosato bass, drums Craig Weinrib

Dhafer Youssef is known for his penetrating way of singing, his wistful melodies, his crossover between Arabic music and jazz, and his collaborations with many other musicians in Europe.
In his music, jazz improvisation and classical Arabic music fuse. Youssef’s music is rooted in the spiritual Sufi tradition, but he has always been open to music from other directions, such as jazz, rock and electronics. But whether he works with Arabic musicians or jazz musicians or uses rock, electronica and jazz elements in his music: the melancholy of traditional sufi music and the melancholy in his voice are always there. Dhafer Youssef – old, vocals, Aaron Parks – piano, Ben Williams – bass, Justin Faulkner – drums
You’ll find a blog about Dhafer Youssef HERE

Bart Wirtz
Very recently alto saxophonist Bart Wirtz released his fourth album ‘Beneath the Surface’, an adventure crossover of energetic hip-hop and jazz with acoustic and electronic grooves. On FJIR he plays with Emiel van Rijthoven – keys, synths, sounds, Kasper Veal – bass, Niek de Bruijn – drums, percussion and Bink Beats – percussion, sounds, vibes (the alter ego Frank Wienks, also contemporary percussionist and marimba player is)
On his previous albums the jazz tradition was explicit in the music. In 2012 he won an Edison for his album ‘idreamer’. It made for a rapid in his career. On the album Interview, released in 2014, he collaborated with the American trumpeter Sean Jones. Wirtz also plays ao in the adventurous saxophone quartet Artvark.