Cubop City Big Band 20 jaar

IJzersterke latin & salsa

Als je CD’s in Zuid Amerika op grote schaal illegaal gekopieerd worden, is dat het grootste compliment dat je als Europees Latin orkest maar kan krijgen ;-). Het gebeurt op grote schaal met de albums van Cubop City Big Band, één van de beste salsa & latinorkesten van Nederland.

Het orkest bestaat 20 jaar (!) en viert dat met een uitgebreid jubileumprogramma ‘Yesterday, Today Tomorrow’. Het begin van de jubileumtour wordt ingevuld met onverwoestbare songs van Earth, Wind & Fire bewerkt voor salsa- en latin jazz-bigband, met Spaanse teksten! Met andere woorden: Tierra, Viento Y Fuego.
Fantasy, September, Boogie Wonderland en vele andere klassiekers van de legendarische Amerikaanse pop/funkband komen voorbij in sensationele versies. 
De nieuwe arrangementen zijn geschreven door de legendarische Colombiaanse arrangeur Edy Martinez (Tito Puente, Ray Barretto), pianist Marc Bischoff en trombonist Ilja Reijngoud. 
Andere thema’s binnen het jubileum programma Yesterday Today Tomorrow zullen zijn: ‘De muziek van Tito Rodriguez’ en ‘Latin Monk’ met bewerkingen van de muziek van Thelonious Monk.
17-9 Bimhuis Amsterdam, 18-9 Jazzfestival De Blauwe Kei Uden, 19-9 Big band Festival Brielle en daarna tournee in binnen en buitenland
Hier met dans van Doctor Salsa & echtgenote

Cubop City Big Band is een succesvolle internationale salsa bigband van 20 muzikanten en is geliefd over de hele wereld. Oprichter en drijvende kracht is fusiondrummer Lucas van Merwijk. De band geeft over de hele wereld optredens en wordt van Europa tot Zuid-Amerika bejubeld. De CD’s van de Cubop City Big Band worden in Zuid Amerika op grote schaal illegaal gekopieerd; het grootste compliment dat je als Europees Latin orkest maar kan krijgen.

CCBB is vernoemd naar de New Yorkse club ‘Cubop City’. Daar traden in de jaren 40-50 grootheden als Charlie Parker, Dizzy Gillespie en Chano Pozo op.
De band heeft zeven albums op zijn naam staan met muziek van oa Machito (the Machito Project) Beny Moré (Moré and More), Arsenio Rodriguez (Arsenio) and Grupo Afrocuba (Que Sensacion!).
Toen CCBB bijna ten onder ging doordat er geen geld meer was, kreeg het orkest in 2009 onverwachts subsidie van het ministerie van OCW en werd het mogelijk in elk geval twee jaar op projectbasis door te gaan. Onder de noemer Otro Mundo belichtte het orkest een andere kant van de Zuid-Amerikaanse muziekcultuur en deed projecten met de Peruaanse superster Eva Ayllon en de Colombiaanse harpvirtuoos Edmar Casteneda.

De bandleden zijn afkomstig uit Nederland, Puerto Rico, Panama, Duitsland, USA en Venezuela. Het orkest heeft in de loop der jaren met een respectabel aantal grote namen uit de latin scene gewerkt waaronder Alfredo ‘Chocolate’ Armenteros, Edy Martinez, Andy Gonzalez (Libre, Tito Puente), Armando Peraza (Carlos Santana), Luis Conte, Nelson Gonzales (Cachao, Gloria Estefan), Paul Simon), Edmar Castañeda en Roberto Quintero.
De band had meerdere hits op radio stations in Zuid Amerika en de Verenigde Staten (Miami, San Francisco, Los Angeles, New York). Hun album Moré and More werd gekozen tot nummer 2 op de lijst ‘Best Latin Album of 1998’ in het New York Latin Beat magazine.
De band heeft drie tournees naar Zuid Amerika ondernomen en stond  driemaal op het North Sea Jazz Festival.

Lucas van Merwijk werd door de lezers van De Slagwerkkrant tussen 1993 en 2013 vele malen gekozen tot beste jazz en beste world/fusion drummer. Hij studeerde afro-cubaanse drums in Cuba bij drummer Oscarito Valdes (Irakere, Afro Cuba). Lucas heeft in veel nederlandse groepen gespeeld, waaronder sinds 1985 de nr 1 Latin Jazz groep van Europa, Nueva Manteca.
Lucas leidt/leidde zelf Cubop City Big Band, het slagwerkduo Drumix met de afrikaanse sabar master drummer Aly N’Diaye Rose en de wereldpercussie groep Drums United.

Earth Wind & Fire

ENGLISH
Rock Solid Latin & Salsa

If your CDs are to be widely pirated in South America, that’s the biggest compliment you and your European Latin orchestra can get. It happens on a large scale with the albums Cubop City Big Band, one of the best Salsa & Latin orchestras in the Netherlands.
The orchestra celebrates it’s 20th anniversary (!) with an extensive jubilee program “Yesterday, Today Tomorrow ‘. The beginning of the jubilee tour covers indestructible songs from Earth, Wind & Fire processed for Salsa and Latin jazz big band, with Spanish text! In other words, Tierra, Viento y Fuego.
Fantasy, September, Boogie Wonderland and many other classics of the legendary American pop/funk band are performed in sensational versions. The new arrangements are written by legendary arranger Colombian Edy Martinez (Tito Puente, Ray Barretto), pianist Marc Bischoff and trombonist Ilja Reijngoud. Other themes within the jubilee program Yesterday Today Tomorrow will be: “The music of Tito Rodriguez ‘and’ Latin Monk” with arrangements of the music of Thelonious Monk.
17-9 Amsterdam Bimhuis 18-9 Jazzfestival De Blauwe Kei Uden, 19-9 Big band Festival Brielle and subsequently a tour at home and abroad.

CCBBCubop City Big Band is a successful international salsa big band of 20 musicians and is loved around the world. Founder and driving force is fusion drummer Lucas van Merwijk. The band gives concerts all over the world and is praised from Europe to South America. The CD’s of Cubop City Big Band are widely pirated in South America; the biggest compliment you and European Latin orchestra but can get 😉

CCBB is named after the New York club ‘Cubop City’.where in the years 40-50 greats like Charlie Parker, Dizzy Gillespie and Chano Pozo performed. The band has released seven albums with ao music of Machito (Machito the Project) Beny Moré (more and more), Arsenio Rodriguez (Arsenio) and Grupo Afro Cuba (Que Sensacion!).
When CCBB almost ceased to exist for lack of money, the orchestra in 2009 received an unexpected subsidy from the Ministry of Education and it was possible to carry on for at least two years on a project basis. Under the heading Otro Mundo the orchestra highlighted South American music culture, doing projects with the Peruvian superstar Eva Ayllon and the Colombian harp virtuoso Edmar Casteneda.
The band members are from the Netherlands, Puerto Rico, Panama, Germany, USA and Venezuela. The orchestra over the years has worked with a respectable number of big names from the Latin scene including Alfredo “Chocolate” Armenteros, Edy Martinez, Andy Gonzalez (Libre, Tito Puente), Armando Peraza (Carlos Santana), Luis Conte, Nelson Gonzales (Cachao, Gloria Estefan), Paul Simon), Edmar Castañeda and Roberto Quintero.
The band had multiple hits on radio stations in South America and the United States of America (Miami, San Francisco, Los Angeles, New York). Their album Moré and More was chosen as number two on the list of “Best Latin Album of 1998 ‘in the New York Latin Beat magazine. The band has made three tours to South America and was three times at the North Sea Jazz Festival.
lucas van merwijkLucas van Merwijk was chosen best jazz and best world / fusion drummer by the readers of The Slagwerkkrant between 1993 and 2013 many times He studied Afro-Cuban drums in Cuba with drummer Oscarito Valdes (Irakere, Afro Cuba). Lucas has played in many Dutch groups, including since 1985 the No. 1 Dutch Latin Jazz group Nueva Manteca. Lucas himself leads/has led Cubop City Big Band, percussion duo Drumix with the African sabar master drummer Aly N’Diaye Rose and world percussion group Drums United.