Kapok/De Beren Gieren

Avontuurlijke & energieke indiejazz

2 avontuurlijke trio’s brengen deze maand een nieuw album uit: De Beren Gieren en Kapok. Vernieuwende trio’s zijn het: jong & brutaal, dwars over de grenzen van genres en stijlen heengaand en met veel muzikale vrijheid en avontuur: indiejazz.

CD Glass to Sand

Met dezelfde bezetting van hoorn, gitaar en drums brengt Kapok opnieuw energie en grooves uit rock en rootsmuziek samen met jazz en improvisatie.
Het 3e album heet Glass to Sand en is het resultaat van een zoektocht: meerdere opnames werden weggegooid, het trio was echt op zoek naar vernieuwing. Het resultaat is een donkerder en filmischer geluid, met hier en daar flink wat galm en gebouwd op grooves uit indierock, Americana en Afrikaanse muziek.

Het album past niet zomaar in bestaande hokjes, dat is ook de bedoeling van Kapok. Op de plaat staan 10 instrumentale songs, opgebouwd rond grooves van gitaar en drums, waarover de hoornist als een zanger zijn lijnen neerlegt.
Soms klinkt het als garagerockbandje, soms als een hiphoptrack met een steekje los, soms als ruimtelijke Americana.
Morris Kliphuis – horn, cornet; Timon Koomen – guitar; Remco Menting – drums, percussion
24-9 RASA Utrecht, 26-9 Bimhuis Amsterdam, 27-9 Take Five Venlo, 18-10 Verkadefabriek Den Bosch; 23-10 Brinkhuis Laren; 31-10 Festival Jazz International Rotterdam

Kapok heeft sinds de oprichting 2012 twee veelgeprezen albums uitgebracht, waarvan de tweede, Kapok (2014), de Edison Jazz Publieksprijs kreeg. Ook won het trio de Dutch Jazz Competition (2012) én de European Jazz Competition (2013). Gespeeld werd er oa op London Jazz Festival, in het Concertgebouw, Jazzahead! Bremen en twee keer op het North Sea Jazz Festival.
Kapok op Jazzahead in 2014

CD One Mirrors Many  (Clean Feed)
Tegendraadse jazz & impro

Het jonge pianotrio De Beren Gieren maakt energieke, aanstekelijke innovatieve jazz met tegendraadse improvisaties. One Mirrors Many is hun 4e album.

In hun eigen woorden bevindt De Beren Gieren zich ‘in het schemergebied tussen de verwachting en de verrassing’. Klassiek, jazz en hedendaags worden door het trio uit hun vaste grenzen losgeweekt. Het resultaat is een mix van jazz, klassiek en soms rock-geïnspireerde improvisaties die fris en spannend klinkt, zonder de roots in de jazztraditie te vergeten. En die grote muzikaliteit verraadt, in combinatie met veel gevoel voor humor en relativering.
Fulco Ottervanger – piano, Lieven Van Pée – bas, Simon Segers – drums
5-9 Belgian Jazz Meeting Brugge; 9-9 Flagey Brussel, 26-9 Paradox Tilburg; 30-9 Handelbeurs Gent; 4-10 LantarenVenster Rotterdam.

DBG werd in 2009 in Gent opgericht rond de Nederlandse pianist Fulco Ottervanger. Het trio had eerder veel succes op Northsea Jazz en Festival Jazz International Rotterdam en Jazzahead! Bremen. In september 2012 ontvingen zij drie prijzen op Jazz Hoeilaart, waaronder de hoofdprijs. Hun tweede album ‘a raveling’ ontving lovende recensies in de Vlaamse en Nederlandse pers.
 Over De Beren Gieren is op deze site al eerder een blog verschenen.
De groep gaat ook vaker samenwerkingen aan met andere musici, bijvoorbeeld Jan Klare, Ernst Reijseger, Joachim Badenhorst, de Portugese trompettiste Susana Santos Silva en Louis Sclavis.


ENGLISH
Adventurous and energetic indie jazz

Two adventurous trios released a new album: De Beren Gieren and Kapok. Innovative trios they are: young and cheeky, crossing all boundaries between genres and styles and practicing great musical freedom and adventure, in short: indie jazz.

CD Glass to Sand

With french horn, guitar and drums Kapok once more combines energy and grooves from rock and roots music with jazz and improvisation.

Their 3rd album is called to Glass Sand and is the result of a quest: multiple recorded takes were rejected, the trio was really looking for innovation. The result is a darker and filmic sound, with sometimes a lot of reverb and constructed on grooves from indie rock, Americana and African music.
The album  – musically speaking – is not easy to label, which is the exact intention of Kapok. The album contains 10 instrumental songs constructed around grooves of guitar and drums, over which the horn player spins out his lines like a singer.

Sometimes it sounds like garagerock, sometimes as an irregular hip-hop track, sometimes as space Americana.

Kapok @ jazzclub Porgy & Bess Terneuzen Netherlands Morris Kliphuis – horn, cornet Timon Koomen - guitar Remco Menting – drums, piano Photo © Eddy Westveer www.eddywestveer.com All rights reserved Like eddywestveer.com on facebook 20120226_EWS7403

Morris Kliphuis – horn, cornet; Timon Koomen – guitar; Remco Menting – drums, percussion (photo Eddy Westveer)

24-9 RASA Utrecht, Amsterdam Bimhuis 26-9, 27-9 Take Five Venlo, 18-10 Verkadefabriek Den Bosch; 23-10 Brinkhuis Laren; 31-10 Festival Jazz International Rotterdam

Kapok started out in 2012 and has had two critically acclaimed albums since, the second of which, “‘Kapok’ (2014), received the Edison Jazz Public Award. The trio won the Dutch Jazz Competition (2012) and the European Jazz Competition (2013). The’ve been playing at London Jazz Festival, the Concertgebouw, Jazz Ahead! Bremen and twice at the North Sea Jazz Festival.

CD One Mirrors Many (Clean Feed)
Recalcitrant jazz and improvisation

Young piano trio De Beren Gieren makes energetic, catchy innovative jazz with atypical improvisations. One Mirrors Many is their 4th album.

In their own words De Beren Gieren finds itself ‘in the gray area between the expectation and surprise’. Classical, jazz and contemporary music get detached from their fixed boundaries. The result is a mix of jazz, rock and classical-inspired improvisations that sound fresh and exciting, without forgetting the roots in the jazz tradition.
And showing great musicality, coupled with a great sense of humor and perspective.

De Beren gieren
Fulco Ottervanger – piano, Lieven Van Pee – bass, Simon Segers – drums

5-9 Belgian Jazz Meeting Bruges; 9-9 Flagey Brussels, 26-9 Paradox Tilburg; 30-9 Handelsbeurs Gent; 4-10 LantarenVenster Rotterdam.

DBG was founded in Ghent in 2009 around the Dutch pianist Fulco Ottervanger. The trio had been very successful at North Sea Jazz Festival and Jazz International Rotterdam and Jazz Ahead! Bremen. In September 2012 it received three awards at Jazz Hoeilaart, including the top prize. Their second album ‘a raveling’ received rave reviews in the Flemish and Dutch press.  The group collaborates with other musicians such as Jan Klare, Ernst Reijseger, Joachim Badenhorst, Portuguese Susana Santos Silva and trumpeter Louis Sclavis.