Jasper van t Hof

English translation below

Pianist/toetsenist Jasper van ’t Hof is al zo’n kleine 50 jaar aktief met zijn eigen muziek. Hij heeft een imposant oeuvre waarin freejazz, rockjazz, elektronica, wereldmuziek en kerkorgels allemaal een rol spelen.

https://youtu.be/XvlrjKaXQp0
Nu is hij opnieuw een quartet begonnen. Geheel Nederlands dit keer, en met 4 generaties: de jonge drummer Jamie Peet, bassist Stefan Lievestro, ‘veteraan’ saxofonist Dick de Graaf en Jasper zelf..
Deze maand komt No Hard Shoulder uit, album met afwisselende acoustische stukken, allemaal van de hand van Van t Hof. Zijn persoonlijke signatuur is erin te horen: groovy, uitbundig, sereen, lyrisch en alle musici spelen intens.
De CD wordt gepresenteerd op 13-5 in Theater Bouwkunde, Deventer
https://youtu.be/JJVzxLvI7wI

Bekend werd Jasper van t Hof met de in 1969 opgerichte freerockjazzformatie ‘Association P.C.’ met drummer Pierre Courbois en de duitse gitarist Toto Blanke. De groep had voornamelijk veel succes in Duitsland. Ook Pork Pie (vanaf 1973) werd een gerenommeerde band, met Charlie Mariano op altsax en Philip Catherine op gitaar. Daarna kwam de Afro-Europese groep PILI-PILI (vanaf 1984).
https://youtu.be/7IzkhXXpb7M

Van ’t Hof bekwaamde zich op de hippe Fender Rhodes elektrische piano, waarop hij een toen heel nieuw eigen geluid ontwikkelde. Hij gooide zich als het ware in expressieve en uitbundige solo’s en speelde die op steeds meer nieuwe synthesizers.
https://youtu.be/r9ntd2YPeac

Met Charlie Moriano,  Philip Catherine 1996
fender rhodes solo vanaf 6’51
https://youtu.be/vg9SlgxJGAU

In vervolg op zijn groepen ASSOCIATION P. C. en PORK PIE werd ook de afro-europese muziek van PILI-PILI een echt succes, met name in de dance en pop scene. Onder anderen de Afrikaanse zangeres Angélique Kidjo, trompettist Eric Vloeimans en saxofoniste Tineke Postma hebben erin gespeeld.
https://youtu.be/oqqAAmpjuUI

Jasper van ’t Hof bracht zo’n 70 platen uit, vrijwel allemaal bij duitse platenlabels.
Ook maakte hij 2 orgel-cd’s: hij speelde veel op Italiaanse kerkorgels.
Daarnaast werkte hij ook samen met musici uit de pop: Cesar Zuiderwijk, Jan Akkerman.
https://youtu.be/_DU3X5nVcD0

Tijdens zijn carrière was hij o.a. toetsenist bij Archie Shepp en vele anderen, hoewel hij het meest bekend is geworden door zijn uitbundige solospel. In 1997 kreeg hij van het Northsea Jazz Festival de Bird Award.

Met Tineke Postma tijdens de uitreiking van de Buma Boy Edgarprijs december 2015
https://youtu.be/1zQpcJ8iJOg

Een jazzportret van hem is HIER te vinden

 

ENGLISH

Pianist/keyboard player Jasper van ’t Hof has been active with his own music for almost 50 years now. He has an impressive oeuvre in which free jazz, rock, jazz, electronica, world music and church organs all play a significant role.

Now he founded a new quartet. All Dutch this time, with four generations: the young drummer Jamie Peet, bassist Stefan Lievestro, ‘veteran’ saxophonist Dick de Graaf and Jasper itself.
This month the album No Hard Shoulder is released, with varied acoustic pieces, all written by Van t Hof. His personal signature can be heard: groovy, exuberant, serene, lyrical; all the musicians playing intense.
The CD will be presented at 13-5 in Theater of Architecture, Deventer

Jasper van t Hof became known with free jazz rock band ‘Association P.C.’, formed in 1969 with drummer Pierre Courbois and the German guitarist Toto Blanke. The group had a lot of success, mostly in Germany. Also Pork Pie (from 1973) was a renowned band with Charlie Mariano on alto saxophone and Philip Catherine on guitar. Thereafter, the Afro-European group PILI-PILI (from 1984) came up. 
Van ’t Hof became proficient at the Fender Rhodes electric piano, on which he developed a completely new sound. He threw himself, as it were, into expressive and exuberant solos and played on more and more new synthesizers.
Following groups ASSOCIATION P.C. and PORK PIE, the Afro-European music of PILI-PILI also became a real success, especially in the dance and pop scene. Among others African singer Angélique Kidjo, trumpeter Eric Vloeimans and saxophonist Tineke Postma have played in it.

jasper van t hof

Jasper van’t Hof released about 70 albums, almost all of them on German record labels.
He made two organ CDs, he played a lot of Italian church organs.
He also collaborated with musicians from pop: Cesar Zuiderwijk, Jan Akkerman.
During his career, he was ao keyboardist with Archie Shepp and many others, though he has been best known for his exuberant solo playing. In 1997 he received the North Sea Jazz Festival Bird Award.