Nir Felder (2)

De lijnen tussen jazz en rock, hip-hop en popmuziek vervagen

Een nieuwe stem in jazzgitaar: Nir Felder. In de pers is hij al beschreven als ‘de volgende grote jazzgitarist’, ‘whizzkid’, en ‘ongelooflijk’. Hij legt de link tussen Jimi Hendrix en John Coltrane, indie rock en hiphop. Hier in een te gekke crazy solo!

3 april Paradox, Tilburg, 4 april Lantaren Venster Rotterdam, 5 april Bimhuis Amsterdam.
Nir Felder – gitaar, Kristjan Randalu – piano, Phil Donkin – bas, Ross Pederson – drums

Nir Felder’s muziek heeft veel variatie qua stemmingen, soms lyrisch, soms rockend.
 Op het album Golden Age (met pianist Aaron Parks, bassist Mat Penman en drummer Nate Smith) gebruikt Felder politieke teksten en uitspraken in collages. Golden Age gaat over thema’s van politieke, culturele en technologische omwenteling, over verveling en verlossing, het verlies van en het hervinden van het paradijs. De lijnen tussen jazz en rock, hip-hop en popmuziek waar Felder in zijn jeugd naar luisterde, vervagen hier.

Nir Felder (1982) groeide op in de New York suburbs, bracht zijn jeugd door met spelen in rockbands, tegelijkertijd lerend over jazz bij de lokale platenzaak, en raakte geïnspireerd door iconen als John Coltrane en Jimi Hendrix. Hij maakte naam in de hippe jazzclubs van Brooklyn, in de scene rond bands als Snarky Puppy en Kneebody.

Hij kreeg zijn opleiding aan het Berklee College of Music en begon in 2010 met een eigen band. Vorig jaar speelde hij op het Northsea Jazz Festival
GITAARLES:

Hij speelde als sideman bij talloze grote namen: Esperanza Spalding, Terri Lyne Carrington, Jack DeJohnette, Greg Osby, Jose James, Meshell Ndegeocello, Cindy Blackman en verder oa met de New York City Opera, Dianne Reeves, Bobby McFerrin, Stanley Clarke, Lizz Wright.

https://soundcloud.com/okeh-records/nir-felder-ernest-protector-1

 

ENGLISH
Nir Felder Quartet
The lines between jazz and rock, hip-hop and pop music fade here

A new voice in jazz guitar: Nir Felder. He has already been described as “the next great jazz guitarist”, “whiz” and “incredible” in the press.
3 april Paradox, Tilburg, 4 april Lantaren Venster Rotterdam, 5 april Bimhuis Amsterdam.
Nir Felder – gitaar, Kristjan Randalu – piano, Phil Donkin – bas, Ross Pederson – drums
nirfelderNir Felder’s music has a lot of variety in moods, sometimes lyrical, sometimes rocking.
On the album Golden Age (with pianist Aaron Parks, bassist Matt Penman and drummer Nate Smith) Felder uses political texts and statements. Golden Age is about issues of political, cultural and technological revolution, boredom and redemption, loss and rediscovery of paradise. The lines between jazz and rock, hip-hop and pop music that Felder in his youth listened to, fade here.
Nir Felder grew up in the New York suburbs, spent his childhood playing in rock bands, while learning about jazz at the local record store, and was inspired by icons such as John Coltrane and Jimi Hendrix.
He was educated at the Berklee College of Music in 2010 and started his own band. Last year he played at the Northsea Jazz Festival.
He played in bands of Esperanza Spalding, Terri Lyne Carrington, Jack DeJohnette, Greg Osby, Jose James, Meshell Ndegeocello, Cindy Blackman and played also with the New York City Opera, Dianne Reeves, Bobby McFerrin, Stanley Clarke, Lizz Wright.