Jakob Bro/Seb Rochford

Avantjazz & krautrock & urban electronics

Een nieuwe groep om naar uit te kijken: Jakob Bro, gelauwerd gitarist uit de Deense jazzscene, en de Engelse drummer Seb Rochford van Polar Bear vormen de kern van een nieuw Deens-Britse avant-jazzkwartet. Hun concept is een combinatie van rock en elektronica, waarbij elementen uit krautrock* worden afgewisseld met geïmproviseerde soundscapes. Een spannend idee!

De grenzen met rock en elektronica vervagen steeds meer in de jazz & underground improscenes in UK en Denemarken. De soundscape-achtige improvisaties van deze vier musici hebben raakvlakken met (soms explosieve) krautrock: ze traden al eens op met zanger Damo Suzuki van de legendarische krautrock-groep Can.
Jakob Bro – gitaar, Søren Kjærgaard – piano/keyboards, Seb Rochford – drums, Nicolai Munch-Hansen bas
11-12 Paard van Troje Den Haag (23:00), 12-12 Bimhuis (24:00)

 

Jakob Bro is al een tijd lang een van de beste gitaristen van Denemarken. Bekend om zijn subtiele en suggestieve composities en een transcendente geluidswereld waarin ieder detail zijn eigen plek heeft.

Hij speelde met jazzhelden als Joey Baron, Lee Konitz, Mark Turner en Kurt Rosenwinkel, maar werkt ook samen met musici uit de Deense underground. Zijn elektrische geluidstexturen zijn bepalend in deze nieuwe band.
Met de release van het album Balladeering in 2009 maakte Jakob Bro een internationale doorbraak als componist en bandleider. Dit album was het eerste van de trilogie Balladeering-Time-December Song, met altsaxofonist Lee Konitz als spilfiguur.

Jakob Bro heeft ook zijn eigen trio met contrabassist Thomas Morgan en meesterdrummer Joey Baron (John Zorn, Bill Frisell).


Seb Rochford is leider van Polar Bear, een bekende Londense band, die sinds 2004 garant staat voor vernieuwende en experimentele muziek met rauwe sounds en break-beat en rockritmes. Een mix van jazz, elektronica en een punk attitude: urban electronics. Polar Bear kreeg al vele prijzen, waaronder een BBC Jazz Award.

 

*Krautrock is de naam voor experimentele bands in Duitsland aan het eind van de jaren 60 en 70. De term werd later ook een benaming voor een muziekstijl. Veel van deze muziek was instrumentaal, en in de meeste krautrock werden rock en de typische rock-instrumenten (gitaar, basgitaar en drums) gemengd met elektronische instrumenten en geluidspatronen, vaak met een soort ambient als resultaat. De naam werd eind jaren 60 gelanceerd door de Britse muziekpers en was aanvankelijk ironisch bedoeld. Het woord “Kraut”, is afkomstig van het woord Sauerkraut, en was in de Tweede Wereldoorlog een scheldwoord voor Duitse soldaten.

ENGLISH
Avantjazz & krautrock & urban electronics

A new group to look forward to: Jakob Bro, lauded guitarist from the Danish jazz scene, and the English drummer Seb Rochford (Polar Bear) form the core of a new Danish-British avant-jazz quartet. Their concept is a combination of rock and electronic music, with elements of krautrock* are alternated with improvised soundscapes. An exciting idea!

The borders between jazz, rock and electronics are becoming increasingly blurred in the jazz and improvised underground scenes in UK and Denmark. The soundscape-like improvisations of these four musicians have something in common with (sometimes explosive) krautrock: they already performed with vocalist Damo Suzuki of the legendary krautrock group Can.
Jakob Bro – guitar, Søren Kjærgaard – piano / keyboards, Seb Rochford – drums, Nicolai Munch-Hansen bas
11-12 Paard van Troje Den Haag (23:00), 12-12 Bimhuis (24:00)

Jakob Bro is one of the best guitarists of Denmark. Known for his subtle and evocative compositions and a transcendent world of sound in which every detail has its own place. He played with jazz heroes like Joey Baron, Lee Konitz, Mark Turner and Kurt Rosenwinkel, but also collaborates with musicians from the Danish underground. His electric sound textures are decisive in this new band.
With the release of the album in 2009 Balladeering Jakob Bro made an international breakthrough as a composer and bandleader. This album was the first of the trilogy Balladeering-Time December Song, with alto saxophonist Lee Konitz as a key figure. Jakob Bro has his own trio with bassist Thomas Morgan and drummer Joey Baron master (John Zorn, Bill Frisell).

Seb Rochford is leader of Polar Bear, a well-known London band, which since 2004 stands for innovative and experimental music with raw sounds and break-beat and rock rhythms. A mix of jazz, electronica and a punk attitude: urban electronics. Polar Bear has already received many awards, including a BBC Jazz Award.

*Krautrock is the name for experimental bands in Germany at the end of the 60 and 70. Later on the term became also used for a style of music. Much of this music was instrumental, and in most rock and krautrock the typical rock instruments (guitar, bass and drums) were mixed with electronic instruments and sound patterns, often with a kind of ambient as a result. The name was launched by the British music press in the late 60-ies and was initially intended ironically. The word “Kraut”, comes from the word Sauerkraut, and was in the Second World War, a derogatory term for German soldiers.